Generalul Iamandi de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, recrutat de Securitate

DE Petru Zoltan | Actualizat: 28.10.2019 - 14:00
Dan Paul Iamandi/FOTO: ziuaconstanta.ro

Generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Ioan Popa”, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) spune că nu a dat vreo notă informativă.

SHARE

Promovarea în funcția de inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a generalului Iamandi a fost girată de Mihai Fifor, actualul secretar general al PSD.

IGSU se află din nou în centrul unui scandal mediatic după ce s-a aflat că subordonații generalului Iamandi ar fi ascuns filmările de la dezastrul din Clubul Colectiv, în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri.

Nume conspirativ: Ion Popa

CNSAS a eliberat o adeverință în octombrie 2015 din care rezultă că numele generalului de brigadă Dan Paul Iamandi figurează în dosarul fond de rețea nr. R 235866, dosar ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen și condamnaților domiciliați pe raza județului Galați.

„Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.

În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov, unde se specializa în Radiolocație.

Tot CNSAS menționează că Direcția de Specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către Dan Paul Iamandi: „Ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofițer de Securitate, astfel încât nu poate fi reținută nici calitatea de lucrător a Securității."

Pratic, CNSAS girează că generalului „Ion Popa” nu i se poate atribui „calitatea de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii”.

Promovat de Fifor

La începutul anului 2018, lui Mihai Fifor i-a revenit funcția de premier interimar. Din această postură a semnat o împuternicire prin care generalul de brigadă Dan Paul Iamandi a preluat șefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Anterior acestei numiri, Iamandi a ocupat funcția de inspector șef la ISU Iași, încă din anul 2011.

Cariera lui Iamandi a început în anul 1990, la scurt timp după ce a absolvit Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov.

El a fost încadrat ca ofițer în Punctul de Comandă la o unitate militară din Tulcea. Acolo conducea și coordona toate activitățile personalului din serviciul de luptă permanent, analiza și interpreta situațiile aeriene, etc.

În 1991 a fost transferat la o altă unitate militară din Iași, tot ca ofițer în Punct de Comandă, dar și ca ofițer încadrat pe radar. Practic, monitoriza spațiul aerian românesc. Din 1999 a preluat atribuțiile de șef inspectorat de Protecție Civilă al Municipiului Iași. Apoi a fost responsabil cu operațiile și pregătirea pentru intervenție.

În decembrie 2004 a ajuns șeful Serviciului Protecție Civilă, funcție pe care a stat până în decembrie 2009. Atunci a fost numit adjunct la ISU Iași, iar din mai 2011 a fost împuternicit la șefia instituției.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te