VIDEO Preşedintele Poloniei: Vrem să ne asigurăm că există o apărare avansată mai puternică a NATO

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.06.2022 - 17:55
Președintele Poloniei, Andrzej Duda/ Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Președintele Poloniei, Andrzej Duda/ Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat vineri, la Bucureşti, la finalul Summitului B9, că ţările participante îşi doresc „o prezenţă avansată mai puternică a NATO" în regiune, care să fie o „apărare avansată".

SHARE

„Suntem în prima linie a frontului (...), ochii NATO sunt asupra noastră", a spus el.

Andrzej Duda s-a referit la concluziile Summitului de la Bucureşti.

„Vrem să ne asigurăm că există o prezenţă avansată mai puternică a NATO", a punctat preşedintele Poloniei, adăugând că îşi doreşte în acest sens o „apărare avansată", nu doar o „prezenţă avansată", astfel grupurile de luptă să fie ridicate la rang de brigadă. Preşedintele Poloniei a explicat că o brigadă cuprinde minim 3.000 de militari.

Citește și:

VIDEO Asaltul Capitoliului, „tentativă de lovitură de stat”. Trump, plasat în centrul „complotului”

VIDEO Manevrele tip Top Gun ale unui pilot urainean pentru a evita rachetele trase de la sol

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean, dar şi Republica Moldova, menţionând importanta demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare şi a consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune.

„În acelaşi timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuţiilor a fost acela al consecinţelor multiple pe care războiul le regenerează, nu doar din perspectiva de securitate, ci şi în plan umanitar şi economic. În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean. Am reiterat cu această ocazie faptul că România a depus eforturi susţinute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar şi Republica Moldova. Am subliniat şi în acest context importanţa demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare, domeniu în care România deja oferă sprijin consistent", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că a susţinut „perspectiva consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuşi la presiunile şi agresiunea Rusiei".

Preşedintele Iohannis a susţinut aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

„Totodată, am exprimat susţinerea fermă a României pentru politica în NATO a uşilor deschise şi pentru aderarea a Suediei şi Finlandei la Alianţă. Aderarea acestor state va contribui la întărirea securităţii Alianţei în ansamblul său, pentru o postură de descurajare şi apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul estic. Pe baza viziunii noastre comune privind schimbările din mediul de securitate şi a imperativului că Alianţa să aibă o reacţie pe măsura acestora, vom continua coordonarea strânsă pentru a identifica şi promova cele mai bune soluţii pentru consolidarea NATO pe termen lung. La finalul summitului nostru am adoptat o declaraţie comună care reflectă poziţia noastră", a adăugat şeful statului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te