Republica Moldova se rupe total de Rusia. Maia Sandu: "Nu luăm lecții de democrație de la Kremlin"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.11.2023 - 09:00
Republica Moldova se rupe total de Rusia. Maia Sandu: "Nu luăm lecții de democrație de la Kremlin" - Foto: Profimedia images

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri că Chișinăul nu acceptă lecții de democrație din partea Kremlinului, după criticile Rusiei la adresa conducerii moldovenești.

SHARE

Această afirmație vine în urma deciziei Republicii Moldova de a bloca 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt controlate de Federația Rusă și de a suspenda licența a șase posturi TV.

Republica Moldova se rupe total de Rusia. Maia Sandu: "Nu luăm lecții de democrație de la Kremlin"

„Este de râsul găinilor, pentru că Federaţia Rusă, care a alungat sau a închis toată presa liberă, vine să ne dea lecţii de democraţie. Noi suntem interesați de opiniile comunității internaționale și ale propriilor cetățeni. Dacă priviți clasamentele internaționale, Republica Moldova stă mult mai bine decât Federația Rusă și chiar decât unele state din UE în ceea ce privește libertatea presei", a subliniat președinta într-un interviu acordat la Jurnal TV.

"Este important pentru noi să avem libertatea de exprimare. Toți cetățenii Republicii Moldova pot auzi cum cineva critică guvernarea de dimineața până seara, iar acest lucru nu este posibil în Federația Rusă... Noi nu avem nevoie de lecții de democrație de la Kremlin", a adăugat Maia Sandu, conform NewsMaker.

Citește și: Republica Moldova a blocat 22 de site-uri proruse, generatoare de fake-news

Republica Moldova "se leapădă" de propaganda Rusiei

Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, a propus Comisiei pentru Situații Excepționale suspendarea temporară a licenței a șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, printre care se numără Publika TV, și blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt gestionate direct de Moscova, inclusiv site-ul agenției de presă rusești TASS.

"Activitatea acestor posturi se desfășoară cu multiple încălcări ale legislației, constatate de Consiliul Audiovizualului, și reprezintă o amenințare la adresa securității informaționale.

Citește și: Republica Moldova, amenințată direct de Rusia: „Chișinăul depășește toate limitele”

Aceste posturi promovează narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, NATO și UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată către o campanie de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și ale grupului criminal Șor", a argumentat Musteață.

Reacția Rusiei

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a calificat decizia autorităților de la Chișinău drept un "atac asupra libertății de exprimare" și o "încălcare a dreptului la pluralism de opinie al populației vorbitoare de limbă rusă din Moldova".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te