Declarație de război: Putin ocupă apele teritoriale ale Lituaniei și Finlandei. Mobilizează 53 nave

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.05.2024 - 19:42
Declarație de război: Putin ocupă apele teritoriale ale Lituaniei și Finlandei. Mobilizează 53 nave - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Declarație de război: Putin ocupă apele teritoriale ale Lituaniei și Finlandei. Mobilizează 53 nave - Foto: Profimedia Images

Declarație de război. Vladimir Putin ocupă apele teritoriale ale Lituaniei și Finlandei. El va mobiliza cele 53 de nave și un submarin care fac parte din Flota Mării Baltice.

SHARE

Autoritățile ruse au decis să extindă apele teritoriale ale țării în Marea Baltică, împreună cu frontiera cu Lituania și Finlanda. ACest lucru echivalează cu o declarație de război din partea lui Putin.

Declarație de război: Putin ocupă apele teritoriale ale Lituaniei și Finlandei. Mobilizează 53 nave

Newsweek România a scris că Rusia deține o flotă impresionantă. ESte vborba de este 290 de nave de război, submarine și ambarcațiuni de război despre care se crede că se află în serviciul activ al Marinei ruse, în rezervă sau în construcție, pe baza rapoartelor publice. 

Citește și: VIDEO Putin și-a încărcat avioanele cu rachete hipersonice cu focoase nucleare. Lovesc la 2.000 km

Mai jos aveți toate navele de război ale Rusiei. Cele care formează Flota Mării Baltice au indicativul BF

Flota Mării Baltice are peste 50 de nave și chiar un submarin. Detalii în LINK de mai jos.

Citește și: VIDEO 54 de nave are Putin în Flota Mării Negre. 7 sunt submarine. Cu ce le poate distruge Ucraina?

The Moscow Times a relatat că acest lucru rezultă dintr-un proiect de rezoluție al guvernului rus.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Apărării, Rusia intenționează să declare ca fiind apele sale interioare ale mării o parte din zona de apă din estul Golfului Finlandei, precum și din apropierea orașelor Baltiysk și Zelenegradsk din regiunea Kaliningrad.

Pentru a face acest lucru, se vor modifica coordonatele geografice ale punctelor care determină poziția liniilor de bază de la care se va modifica lățimea mării teritoriale a Federației Ruse, precum și zona adiacentă în largul coastei și a insulelor.

Cum schimbă Rusia granițele?

La frontiera cu Finlanda, Federația Rusă intenționează să ajusteze coordonatele în zona insulelor Jähi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tüters și Vygrund, potrivit unui apendice la rezoluția Cabinetului de Miniștri, scrie mil.in.ua

La granița cu Lituania, sunt în curs de examinare zona de la Curonian Spit, Capul Taran, Capul de la sud de Capul Taran și Baltic Spit.

Coordonatele geografice actuale, stabilite de Consiliul de Miniștri al URSS din 1985, "nu reprezintă pe deplin situația geografică modernă", susțin autorii proiectului.

Locațiile au fost înregistrate "conform unor hărți nautice la scară mică", bazate pe lucrări de la mijlocul secolului al XX-lea, ceea ce "nu permite determinarea frontierei externe a apelor maritime interne" ale Federației Ruse, se arată în document.

Ministerul Apărării propune "recunoașterea parțială ca nevalabil" a decretului Consiliului de Miniștri al URSS de acum 40 de ani, care reglementează frontierele în Marea Baltică.

Cu ochii pe Gotland

În același timp, Micael Bydén, comandantul-șef al forțelor armate suedeze, consideră că Vladimir Putin a pus "ambii ochi" pe insula Gotland pentru a controla Marea Baltică.

"Da, sunt sigur că Putin chiar a pus ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice. Probabil că a pus ochii și pe Åland. Rușii monitorizează îndeaproape ceea ce se întâmplă la intrările și ieșirile din Marea Baltică", a declarat Micael Bydén.

El a remarcat că oricine controlează insula suedeză Gotland controlează Marea Baltică. Potrivit acestuia, Putin vrea să obțină controlul asupra Gotland.

Finlanda: Rusia răspândește frica

Comentând documentul, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat pentru X: "O altă operațiune hibridă a Rusiei este în curs de desfășurare, de data aceasta încercând să răspândească frica, incertitudinea și îndoiala cu privire la intențiile lor în Marea Baltică. Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și a UE și trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător", scrie aaa.tr

Între timp, premierul finlandez Alexander Stubb a declarat pe X că autoritățile țării analizează rapoartele privind zonele maritime din Golful Finlandei.

"Conducerea politică monitorizează îndeaproape situația. Rusia nu a fost în contact cu Finlanda pe această temă. Finlanda acționează ca întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor", a mai spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te