De ce a renunțat Rusia la Insula Șerpilor. Ce rol va mai juca aceasta în război

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2022 - 15:51
Miza militară a Insulei Șerpilor scade /Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a făcut un anunț surpriză, pe 30 iunie 2022, cum că forțele armate ruse au abandonat Insula Șerpilor, un „gest de bunăvoință”. Motivul pare dubios având în vedere invaziile anterioare ale Rusiei asupra diferitelor teritorii, scrie navalnews.com.

SHARE

Deci, care este motivul real pentru care Rusia renunță la Insula Șerpilor? „La 30 iunie, într-un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo. Astfel, s-a demonstrat comunității globale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exporturile de produse agricole de pe teritoriul ucrainean”, a comunicat Moscova.

Flota rusă de la Marea Neagră a capturat Insula Șerpilor în prima săptămână de război împotriva Ucrainei, printr-un atac efectuat de fosta navă amiral a flotei, „Moskva”, și nava de patrulare „Vasily Bykov”. 

Locația strategică a insulei a fost considerată avantajoasă pentru Rusia la început, deoarece, după cucerirea insulei, zona de excluziune (A2/AD) a Rusiei a fost extinsă la vest de Marea Neagră, Insula Șerpilor susținând blocada de la Odesa și fiind folosită ca o mică bază. 

Situația s-a schimbat în favoarea Ucrainei, după ce Rusia și-a pierdut cea mai puternică navă, din cauza atacurilor ucrainene cu rachete „Neptune”. Crucișătorul „Moskva” a fost mai mult decât o navă amiral, deoarece a asigurat apărarea aeriană pentru flota rusă de la Marea Neagră și a îndeplinit funcțiile de comandă și control ale flotei. După ce a pierdut „Moskva”, flota Mării Negre a început să își piardă din forță.

Pierderea „Moskvei” a permis dronelor TB2 ale Marinei ucrainene să fie mai independente în regiune. Mai rămâne întrebarea cum de Forțele Aeriene Ruse nu a putut controla spațiul aerian din Marea Neagră. Această incapacitate a fost unul dintre motivele care a contribuit la abandonarea Rusiei de Insula Șerpilor.

Asta pentru că dronele TB2 au atacat bărcile de patrulare ale Rusiei în drum spre insulă, iar aceste pierderi au alimentat dezastrul Rusiei în bătăliile navale. Achiziționarea rachetelor antinavă „Harpoon”, produse în SUA, și scufundarea unui remorcher care transporta sistemul de apărare aeriană TOR au asigurat o zone de ecluziune (A2/AD) pentru Ucraina și a devenit destul de dificil pentru Rusia să consolideze insula. Asta pentru că insula se află în raza operațională a bateriilor de rachete de coastă ale Ucrainei, precum și a unităților de tunuri.

„Costul păstrării acestei insule a ajuns să fie mai scump decât se aștepta Rusia. Rușii au avut câte o pierdere navală în fiecare săptămână. Având în vedere că fiecare navă este o bucată de pământ a țării, aceasta este o traumă semnificativă pentru ruși.”

Fiecare operațiune are obiective politice, care pot fi atinse prin realizarea unor ținte militare operative și tactice. Insula Șerpilor părea a fi o țintă operativă în timpul războiului datorită avantajelor menționate mai jos.

Insula Șerpilor putea ajuta flota rusă într-o operațiune amfibie ca bază logistică avansată. Deoarece flota Mării Negre are capacități amfibii limitate și având în vedere structura dificilă de coastă a Odesei și distanța până la Sevastopol, o operațiune amfibie ar fi însă destul de riscantă pentru Rusia. Flota ar putea suferi multe pierderi în timpul atacului din cauza naturii operațiunilor de debarcare, iar trupele care ar reuși să debarce pe coastă ar trebui să lupte mai mult de 24 de ore fără a primi întăriri.

Citește și: 

VIDEO Portarul rus al lui Philadelphia Flyers, arestat de Putin. Refuză să lupte împotriva Ucrainei

VIDEO EXCLUSIV Turiști români, blocați pe insula Lefkada cuprinsă de flăcări. Incendiu, necontrolat

Insula Șerpilor se află într-o poziție excelentă pentru a menține blocada rusă a căilor de transport maritim către Odesa și alte porturi ucrainene. Ea se află în imediata apropiere a României, o țară NATO, iar această poziție ar putea permite Rusiei să amenințe NATO și să-și extindă raza prin desfășurarea bateriilor de rachete de coastă BAL/Bastion-P.

Cu toate acestea, Rusia a preferat, în general, să desfășoare apărări antiaeriene cu rază mai scurtă, mai degrabă decât să construiască o apărare aeriană stratificată cu cel mai puternic sistem de rachete sol-aer S-400.

În timp ce aceste oportunități au fost disponibile, forțele armate ruse, renumite pentru corupția lor, nu și-au putut ascunde deficiențele în domeniile „planificare operațională”, „comandă și control eficient“ , „sprijin logistic“, „capacitate de muniție inteligentă“, ca precum și „instruirea personalului“, iar aceste probleme au impus costuri mari pe această insulă.

„Un alt domeniu în care Rusia este deficitară esteabilitatea de a evalua capacitățile adversarului și de a-și modela propria operațiune în consecință. Rusia a plătit prețul pentru incompetența structurilor militare de informații cu pierderea crucișatorului Moscova.”

Faptul că superioritatea aeriană regională nu a putut fi stabilită, iar puterea aeriană a fost utilizată limitat, a făcut imposibilă păstrarea controlului asupra Insulei Șerpilor.

În acest moment, Armata rusă pare să urmărească să domine complet Marea Azov și regiunea Donbas, precum și să continue blocarea portului Odesa. Cheltuiala pentru menținerea Insulei Șerpilor în această situație nu corespunde realităților militare. Din acest motiv, spre deosebire de exemplele anterioare, Rusia a decis să elibereze voluntar un teritoriu ocupat.

Ce urmează?

Insula Șerpilor este foarte aproape de țărmul Ucrainei și este ușor de controlat de pe continent, fără a desfășura o garnizoană.

Din punct de vedere tehnic, Ucraina este posibil să recucerească Insula Șerpilor. Dar, chiar dacă acest lucru ar ridica moralul forțelor ucrainene, deoarece insula are valoare simbolică, Rusia nu i-ar permite Ucrainei să desfășoare trupe pe insulă efectuând lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina are nevoie de sisteme solide de apărare aeriană dacă vrea să plaseze o garnizoană pe insulă, altfel forțele sale ar avea aceeași soartă ca a trupelor rusești.

Păstrarea insulei goale pare să fie singura soluție realizabilă în acest moment, deoarece ea este aproape de teritoriul ucrainean, iar Ucraina nu pare să aibă nevoie de insula în scopuri militare, așa cum are nevoie Rusia.

Pierderea insulei ar face mai dificilă menținerea blocadei impuse de Rusia Odesei și altor porturi ucrainene, dar flota rusă de la Marea Neagră are submarine, iar navele de suprafață rusești au capacitatea de a monitoriza și ataca zona blocadei pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te