Țara a adoptat o lege anul trecut care permite refugiaților care sosesc pe teritoriul său să fie trimiși în altă parte, dar nu găsise o națiune parteneră care să-i primească.
Ministrul Imigrării, Mattias Tesfaye, a cărui mamă este din Etiopia, a declarat miercuri că este în discuții cu Rwanda despre un parteneriat pe schema de transfer, după anunțul Regatului Unit.
„Dialogul nostru cu Guvernul rwandez include un mecanism pentru transferul solicitanților de azil”, a declarat el pentru Reuters.
Acordul urmărește „să asigure o abordare mai demnă decât rețeaua de traficanți de persoane care caracterizează astăzi migrația în Marea Mediterană”, a adăugat el.
Danemarca nu a încheiat încă un acord cu Rwanda, a spus ministrul, dar o întâlnire la nivel înalt pe această problemă va avea loc joi, săptămâna viitoare.
Citește și
Germania solicită anchetă în moartea prin înghețare a 19 migranți la granița greco-turcă
Aproape 5 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării lor, de la începutul invaziei ruse
Aceasta vine după ce Guvernul britanic a anunțat săptămâna trecută planul de a-i transfera pe așa-numiții „migranți ai Canalului” - cei care sosesc cu bărci peste Canalul Mânecii - în Rwanda.
Detaliile schemei nu sunt dezvăluite, dar Guvernul a precizat că orice persoană care sosește în Marea Britanie ar putea fi retrimisă în larg, în funcție de modul cum a sosit și de motivație.
Odată trimiși în Rwanda, ei vor fi supuși legilor de imigrare din acea țară și nu ar avea dreptul automat de a se întoarce în Marea Britanie.
Prim-ministrul Boris Johnson a spus că „zeci de mii” de oameni ar putea fi relocați „în anii următori”, dar nu a avansat o cifră despre câți intenționează să trimită sau cât va costa schema.
Marea Britanie va plăti inițial 120 de milioane de lire sterline ca parte a unui „fond de transfer și integrare economică”, dar va fi responsabilă și de costurile de funcționare ale schemei.