Cum se va termina un război între Rusia și NATO în care România e parte. Avertismentul unui general

DE Catinca Doboș | Actualizat: 25.04.2024 - 18:48
Cum se va termina un război între Rusia și NATO în care România e parte. Avertismentul unui general - Foto: profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cum se va termina un război între Rusia și NATO în care România e parte. Care este avertismentul unui general cu privire la soarta Europei, aflată într-o „eră de dinaintea războiului”, în contextul agresiunilor de la Moscova.

SHARE

„Nu noi, Occidentul, ar trebui să ne temem de o ciocnire cu Putin, ci invers", a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radosław Sikorski, conform unui articol Politico.

Citește și: NATO și UE încurajează sprijinul SUA pentru Ucraina

Un război între Rusia lui Vladimir Putin și NATO s-ar încheia cu „înfrângerea inevitabilă" a Moscovei, a declarat joi Radosław Sikorski.

Cum se va termina un război între Rusia și NATO în care România e parte

„Merită să reamintim acest lucru, nu pentru a crește sentimentul de amenințare în rândul rușilor, deoarece NATO este un pact defensiv, ci pentru a arăta că un atac al Rusiei asupra oricăruia dintre membrii Alianței s-ar încheia cu înfrângerea sa [a Rusiei] inevitabilă" a declarat joi Radosław Sikorski.

Citește și: Nicolae Ciucă: România are capacități de apărare similare NATO

„Singura speranță a lui Putin este lipsa noastră de determinare"

Sikorski, care prezenta viziunea premierului polonez Donald Tusk privind politica externă a noului guvern, a declarat că potențialul militar și economic al Rusiei „pălește în comparație cu cel al Occidentului", în condițiile în care NATO are de trei ori mai mulți militari, de trei ori mai multe resurse aeriene și de patru ori mai multe nave decât Rusia.

Citește și: România îl propune pe Klaus Iohannis secretar general NATO

„Singura speranță a lui Putin este lipsa noastră de determinare", a avertizat el.

Aliații occidentali și înalții oficiali militari au devenit din ce în ce mai îngrijorați cu privire la o potențială revărsare a violenței în urma invaziei pe scară largă a lui Putin în Ucraina, în timp ce liderul rus continuă să lanseze amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului și ascunde arme atomice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, Lituania și Letonia, membre NATO.

Europa se află într-o „eră de dinaintea războiului"

Sikorski a revenit în funcția de ministru de externe după succesul lui Tusk în alegerile din octombrie anul trecut, care a alungat partidul naționalist polonez Lege și Justiție după opt ani la putere.

Citește și: Care este politicianul european favorit pentru a deveni secretarul general NATO

De atunci, administrația de centru-dreapta a lui Tusk a încercat să anuleze ani de zile de politică precedentului partid la putere, promițând să restabilească standardele democratice în țară și să îmbunătățească relațiile cu Bruxelles-ul.

Tusk a avertizat recent că Europa se află într-o „eră de dinaintea războiului", dar că mai are încă un „drum lung de parcurs" până când va fi pregătită să facă față amenințărilor care o așteaptă.

Polonia este „pregătită" să găzduiască arme nucleare

Recent, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este „pregătită" să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să își întărească flancul estic.

Citește și: O țara din Flancul estic cere arme nucleare pentru a apăra NATO de Rusia: „Suntem gata s-o facem!”

„Dezvoltarea și securitatea Poloniei trebuie să se bazeze pe doi piloni: cooperarea transatlantică, menținută independent de deciziile alegătorilor americani și integrarea europeană", a spus el, făcând aluzie la posibilitatea ca Donald Trump, concurent republican și sceptic față de NATO, să revină la Casa Albă și la potențialul impact asupra alianței militare transatlantice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te