Cine este Gabriel Attal, noul premier al Franței, la doar 34 de ani? La 17 ani protesta în stradă

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.01.2024 - 20:35
Cine va fi Gabriel Attal, noul premier al Franței, în vârstă de numai 34 de ani? - Foto: Profimedia Images

Gabriel Attal este noul premier desemnat al Franței, la doar 34 de ani. A cunoscut politica la 17 ani când protesta în stradă contra unei reglementări a guvernului care punea în pericol locurile de muncă ale tinerilor.

SHARE

Președintele Republicii, Emmanuel Macron, a decis să îl numească pe Gabriel Attal în funcția de prim-ministru, înlocuind-o pe Élisabeth Borne, care părăsește funcția la un an și jumătate de la sosirea sa.

Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, devine cel mai tânăr șef de guvern a celei de-a cincea republici, înaintea lui Laurent Fabius, numit prim-ministru de François Mitterrand, la 37 de ani, în 1984.

Citește și: Franța se „clatină”! A doua femeie premier din istoria țării și-a dat demisia. Care sunt motivele

Trebuie spus că acest tip de recorduri, Gabriel Attal le colecționează, scrie presa franceză

În iulie 2023, în timpul precedentei remanieri, a devenit cel mai tânăr ministru al Educației Naționale din toate timpurile.

Cine este Gabriel Attal, noul premier al Franței, la doar 34 de ani? La 17 ani protesta în stradă.

Mandatul său va rămâne unul dintre cele mai scurte, chiar dacă fostul deputat de Hauts-de-Seine a fost activ.

În palmaresul său? Un plan de combatere a hărțuirii în școli, amânarea examenelor de bacalaureat, experimentele privind purtarea uniformelor și, de luni, cursuri de empatie în școlile primare.

Citește și: De ce a venit Emmanuel Macron cu trei aeronave la București. Cine a călătorit împreună cu el

Acestea sunt doar câteva dintre deciziile care l-au catapultat în centrul atenției. "El are cote de popularitate foarte mari peste tot, atât la stânga, cât și la dreapta", a analizat Frédéric Dabi, director general de opinie la grupul Ifop.

"Gabriel Attal întruchipează așteptările pe care francezii le au de la politicieni: el face observațiile corecte și acționează. El vrea să transforme viața de zi cu zi".

Un susținător fidel al lui Emmanuel Macron

Va fi un prim-ministru care cunoaște pe de rost arena politică. Pentru că, de la accederea lui Emmanuel Macron la Élysée, Gabriel Attal a fost implicat în fiecare bătălie.

Ales consilier municipal la Vanves (Hauts-de-Seine), în 2014, a devenit pentru prima dată deputat în 2017, înainte de a se alătura guvernului un an mai târziu, în calitate de secretar de stat al ministrului Educației Naționale și Tineretului, Jean-Michel Blanquer.

La acea vreme, el a realizat primul său record, de a fi cel mai tânăr membru al guvernului. Ulterior, a fost purtător de cuvânt al guvernului.

În 2023, a devenit ministru al Educației.

Attal a urmat cursurile unei școli private, École alsacienne, în arondismentul 6. A absolvit Sciences Po în 2012 cu un master în afaceri publice, după ce a studiat dreptul la Universitatea Panthéon-Assas între 2008 și 2011.

Activitatea sa politică a început atunci când a participat la protestele tinerilor din Franța din 2006. 

Protestele tinerilor din Franța din 2006 au avut loc în lunile februarie, martie și aprilie, ca urmare a opoziției față de o măsură de dereglementare a muncii. Tinerii au fost principalii participanți la proteste, deoarece proiectul de lege le-ar fi afectat în mod direct viitoarele locuri de muncă într-un mod pe care ei îl considerau negativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te