China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul. Care sunt semnele?

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.04.2024 - 19:33
China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul - Foto: Profimedia Images
China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul - Foto: Profimedia Images

China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul. Într-un articol din 11 aprilie, din The Economist, un cercetător senior de la Universitatea din Beijing a prezis că Rusia va suferi în cele din urmă o înfrângere completă.

SHARE

China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul. Într-un articol din 11 aprilie, din The Economist, un cercetător senior de la Universitatea din Beijing a prezis că Rusia va suferi în cele din urmă o înfrângere completă, în războiul său cu Ucraina.

Numind eșecul Rusiei drept inevitabil, economistul a prognozat că forțele Moscovei „vor fi forțate să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea”.

China se pregătește să abandoneze Rusia, pentru că Putin pierde războiul

Afirmaţia este şocantă în sine, pentru că a fost făcută într-un moment în care Moscova jubila, gata să spargă blocada ucraineană din Donbas.

Ea este cu atât mai ciudată, cu cât a apărut în publicaţie occidentală The Economist, deci conţinutul articolului a fost aprobat de cenzura chinezească. Aşadar, este vorba despre un element din politica de stat a Beijingului. 

În multe privințe, comentariile profesorului Feng Yujun sunt anodine, în concordanță cu ceea ce ar putea găsi cercetătorii din cadrul oricărei națiuni NATO.

Citeşte şi: De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Nici amenințarea nucleară nu-i ajută

Dar ideile au stârnit ridicări de sprâncene ale observatorilor din China, deoarece Școala de Studii Internaționale a Universității din Peking a servit istoric ca un canal neoficial de comunicare.

Aceasta care acoperă decalajul dintre politicile publice oficiale și opiniile nerostite ale celor din fundal, care încearcă să schimbe această politică actuală.

Breaking Defense a vorbit cu cinci diplomați și ofițeri de informații actuali și foști ai națiunilor NATO, inclusiv foști atașați ai Apărării.

Citeşte şi: Patru bănci-gigant au restricţionat tranzacţiile bancare cu Rusia

Aceştia au fost cu toții repartizați la ambasadele lor din Beijing, la un moment dat, în timpul guvernării președintelui chinez Xi Jinping, și sunt familiarizați cu universitatea.

Modul în care au comentat interpretarea lui Feng este relevant. Observatorii chinezi se întreabă dacă articolul lui Feng este un pas în evoluția diferențelor dintre pozițiile chineze și cele rusești.

Foto: Profimedia Images

Sau este un semnal deschis al dezbaterii interne din Partidul Comunist Chinez (PCC), cu privire la politica Beijingului, de a sprijini războiul lui Putin în Ucraina?

Citeşte şi: VIDEO Operațiune de sabotaj a SBU în Rusia. Calea ferată care leagă Rusia de China, aruncată în aer

Un oficial de informații a afirmat că este foarte „nechinez să lansezi așa ceva. Ar trebui (n.n.: ce economistul chinez) să fie sancționat la cel mai înalt nivel.

Ceea ce mă face să mă gândesc că ar putea fi un truc, un fals sau un o şmecherie, pentru a modela lucrurile cu Rusia”.

„Terminologia este totul în regimul PCC”, a declarat unul dintre mai mulți ofițeri de informații dintr-o națiune NATO.

Chinezării de limbaj

„Anumite expresii, etichete și cuvinte de cod sunt folosite pentru a telegrafia un set mai larg de poziții și obiective de politică, prin utilizarea unui limbaj bazat pe precedente istorice.

Când este folosită frazeologia menționată, înseamnă că există o agendă mai largă, la locul de muncă, din care putem vedea doar o parte. Tot ce putem face este să oferim speculații informate, bazate pe experiența noastră”.

Întrebarea finală, spun toți cei chetionaţi, este cât de puternice sunt facțiunile din PCC, care sunt nervoase de cursul războiului cu Ucraina și susțin o relație mai echilibrată cost-beneficiu între PCC și Kremlin.

Îndoieli

Semănarea îndoielilor cu privire la șansele de victorie ale Rusiei este cea mai bună șansă a lor de a predomina în orice dezbatere internă a Partidului Comunist Chinez, asupra cursului lor viitor cu regimul lui Putin.

Nimeni nu se așteaptă ca China să abandoneze Rusia curând. Dar chiar și o scădere a angajamentului sau un mic rateu al devotamentului Beijingului față de Moscova ar putea fi benefic pentru Kiev și susținătorii săi.

Totul - într-un moment în care iarna se dezgheață în Ucraina și se așteaptă ca operațiunile de luptă să înceapă cu adevărat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te