Ce nouă autostradă și linie CFR de mare viteză apar în România? Ajung până pe litoralul Greciei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.03.2024 - 17:23
Ce nouă autostradă și linie CFR de mare viteză apar în România? Ajung până pe litoralul Greciei Foto: Spnapium (fotografie cu caracter ilustrativ)

România, Bulgaria și Grecia colaborează pentru a crea un coridor transfrontalier, printr-o autostradă care să lege cele trei țări. Se vor face investiții și pe calea ferată.

SHARE

Un rol cheie în aces plan îl ocupă conexiunea nord-sud prin construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România, cu traversarea Bulgariei, proiect pentru care a fost semnată o declarație comună în cadrul întâlnirii de la Varna între premierii celor trei ţări, potrivit mediapool.bg.

Autostrada Alexandroupoli-Constanţa, cu traversarea Bulgariei, ar trebui să fie gata în termen de 5 ani.

"Bulgaria cooperează extrem de bine cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Avem mai multe proiecte, cu investiții majore în energie și infrastructură.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

Unele dintre proiecte au fost începute înainte de aderarea Bulgariei la UE și au fost finalizate cu succes", a declarat astăzi ministrul de finanțe Asen Vassiliev, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit unui comunicat al ministerului său.

"După alegerea Nadiei Calvino în funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară va deveni mult mai activă și mai rapidă în acordarea de împrumuturi și va intra în unele sectoare nu tocmai tradiționale, cum ar fi industria de apărare și, în special, bunurile cu dublă utilizare", a spus Vassiliev, conform ypodomes.gr.

Ce nouă autostradă și linie CFR de mare viteză apar în România? Ajung până pe litoralul Greciei

Ministrul consideră că mandatul extins al băncii este un lucru pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezența substanțială a Bulgariei în aceste sectoare.

"Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătățire a infrastructurii", a menționat ministrul de finanțe, subliniind că țara lucrează intens cu Grecia și România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu o autostradă și o linie de cale ferată rapidă care să lege Alexandroupoli (la Marea Egee) de Ruse și Silistra (pe Dunăre)

Citește și: Ciolacu spune că Grindeanu va bate recordul de 100 km autostradă/an. În 2022, au fost sigur 13 km 

Este în curs de elaborare un acord interguvernamental și se fac demersuri pentru înființarea unei societăți mixte care să gestioneze acest proiect important, astfel încât să nu fie afectat de eventuale tulburări politice.

Vassiliev a declarat că instituțiile bulgare vor colabora cu BEI în calitate de partener financiar.

Citește și: Ucraina, furioasă după ce România a făcut alianță cu Turcia în Marea Neagră. Care sunt motivele?

De asemenea, ministrul de finanțe a declarat că, în cadrul discuțiilor preliminare cu președintele Kalvino, s-a discutat despre crearea unui fond gestionat la nivel central pentru modernizarea autobuzelor într-o mare parte a orașelor și înlocuirea acestora cu autobuze electrice.

"Acest lucru implică o investiție de capital și cred că este unul dintre proiectele mari care se numără printre prioritățile BEI și care poate fi luat în considerare în următorul an și jumătate", a declarat Vasilev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te