Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a încetat din viață

DE Edi Neagu | Actualizat: 26.12.2021 - 10:22
Desmond Tutu avea 90 de ani. FOTO: Facebook

Desmond Tutu a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului.

SHARE

Arhiepiscopul anglican sud-african Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al luptei împotriva apartheidului, regimul de segregare rasistă, murit la vârsta de 90 de ani, în Cape Town, a anunţat duminică preşedintele Cyril Ramaphosa, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Într-un comunicat, preşedintele şi-a exprimat ''în numele tuturor sud-africanilor, durerea profundă faţă de moartea, duminică'', a acestei personalităţi sud-africane.

''Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată", a declarat Cyril Ramaphosa, citat de Reuters.

Citește și: România fără UE. Cum ar fi fost dacă n-am fi fost: Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru?

''Un om de o inteligenţă extraordinară, integru şi invincibil împotriva forţelor apartheidului, el a fost, de asemenea, tandru şi vulnerabil în compasiunea sa pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea şi violenţa sub apartheid, precum şi pentru cei oprimaţi şi pentru asupritorii lor din întreaga lume", a adăugat Ramaphosa, citat şi de AFP.

Citește și: Vladimir Putin „vrea să distrugă Ucraina şi să restabilească URSS”

Chiar şi în democraţie, a precizat Ramaphosa, Tutu a menţinut "vigoarea" şi "vigilenţa" conducerii pentru a trage la răspundere instituţiile şi cerând socoteală elitei politice negre.

Distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru opoziţia sa non-violentă faţă de opresiunea rasistă brutală a apartheidului, Tutu este considerat una dintre figurile cheie ale istoriei contemporane a Africii de Sud.

Tutu a fost considerat conştiinţa naţiunii atât de negri, cât şi de albi, o mărturie durabilă a credinţei sale şi a spiritului de reconciliere într-o naţiune divizată.

Cariera sa a fost marcată de o apărare constantă a drepturilor omului, lucru care l-a determinat să se distanţeze în numeroase ocazii de ierarhia bisericească pentru a apăra în mod deschis poziţii precum drepturile homosexualilor sau eutanasia, scrie EFE.

În ultimii ani, a stat departe de viaţa publică din cauza vârstei sale înaintate şi a problemelor de sănătate de lungă durată, între care un cancer de prostată.

Ultima sa apariţie publică a fost în scurte imagini video difuzate cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani (7 octombrie), aniversare pe care fundaţia sa a sărbătorit-o printr-o conferinţă virtuală la care au participat, printre alţii, cel mai înalt lider spiritual tibetan, Dalai Lama, activista mozambicană şi văduva lui Nelson Mandela, Graca Machel, şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te