Cum a reușit o tânără să învețe spaniola la perfecție, singură și să fie olimpică? Locul 1 pe țară

DE Alexandra Lupascu | 08.05.2024 - 08:40
Cum a reușit o tânără să învețe spaniola la perfecție, singură și să fie olimpică? Locul 1 pe țară Foto: Ziarul de Iasi

O elevă din Iași a obținut cel mai mare punctaj la Olimpiada Națională de Limba spaniolă, cu toate că nici nu studiază limba la școală și nici nu face meditații.

SHARE

Maria-Alexandra Popescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, e foarte pasionată de limba spaniolă, iar această pasiune i-a adus Premiul I la etapa națională a olimpiadei.

Eleva de 17 ani este la profilul Filologie – bilingv engleză. Pentru ea, limba spaniolă a devenit interesantă încă din copilărie, când se uita la tot felul de desene animate în această limbă.

Mai târziu, prin clasa a VIII-a și dorit foarte mult să învețe limba și a început să o studieze singură. A vrut să urmeze și cursuri de limba spaniolă, dar nu a găsit deloc în Iași. Mai apoi s-a înscris la Palatul Copiilor, la un curs de civilizație și cultură spaniolă, scrie RTV.

Cum a reușit o tânără să învețe spaniola la perfecție, singură și să fie olimpică? Locul 1 pe țară

„Sunt o fire destul de autodidactă, îmi place mult să învăț și să descopăr singură. Anul acesta, când am aflat că voi participa la etapa națională, mi-am dorit să obțin un punctaj destul de bun.

Chiar nu mă așteptam să am cel mai mare punctaj, peste 90 de puncte. Am încercat să găsesc pe cineva care să mă ajute în acest drum și am dat peste doamna María Álvarez Gutiérrez de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, care m-a ajutat în ultimele trei-patru luni”, a povestit Alexandra.

Citește și: Cine e sportivul român care a participat la șase Olimpiade. Și elevul său a fost campion olimpic

Ca să învețe tot mai bine, Alexandra s-a asigurat că e înconjurată de limba spaniolă. A început să citească, să asculte muzică și să se uite la filme în spaniolă. „Pe mine m-au ajutat lucrurile acestea.

Când ai doar cărți de gramatică și încerci să înveți din ele, nu prea este atât de folositor, însă când te înconjori realmente de această limbă, este mai ușor”, a mai spus ea.

Este cea mai bună

Diriginta elevei, Serinella Zara, profesoară de limba română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, a spus că e foarte mulțumită de rezultatele obținute de eleva sa.

„Pentru că merită, pentru că este succesul ei aproape în exclusivitate, pentru că a luat Premiul I la Olimpiada de Spaniolă, clasa a XI-a, cu cel mai mare punctaj, v-o prezint pe Alexandra Popescu care NU studiază spaniola la școală, dar o pasionează enorm această limbă și cultură! Eu sunt doar diriginta ei și mă bucur imens pentru ea!”, a scris Serinella Zara.

Citește și: Cine e campionul olimpic la lupte care a fost grațiat de Traian Băsescu. Ce a făcut

Un absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” și profesor de limba engleză la acest liceu a decis, alături de soția lui, să-i ofere Alexandrei o excursie în Spania, spunând că și lui i-a fost întinsă o mână de ajutor la momentul potrivit.

„Nu am cuvinte, nici nu știu cum să îi mulțumesc. Am vorbit cu dumnealui la telefon și mi-a spus să aleg o dată și un loc, iar el îmi va plăti acel weekend. Am cunoscut persoane care să mă sprijine, să mă ajute, însă astfel de gesturi nu a mai făcut nimeni pentru mine. Îi sunt recunoscătoare! Nu am mai fost niciodată în Spania și tocmai de aceea îmi voi aminti toată viața că el a fost cel care mi-a oferit această oportunitate”, a spus olimpica din Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te