Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene iese pentru prima oară în stradă. Ce vor angajații?

DE Alexandra Lupascu | 16.05.2024 - 08:44
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene iese pentru prima oară în stradă. Ce vor angajații? Foto: Facebook/BNS
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene iese pentru prima oară în stradă. Ce vor angajații? Foto: Facebook/BNS

Sindicatul ”MIPE Normalitate” organizează proteste, în faţa Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

SHARE

Angajaţii  MIPE cer stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de cel maxim din cadrul categoriei profesionale, acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile şi îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea.

Un val de proteste ale angajaților mai multor instituții publice are loc în ultima vreme pe fondul creșterii prețurilor care le-a erodat semnificativ veniturile.

Cele mai recente proteste sunt cele ale angajaților din aparatul de lucru al Guvernului și al angajaților din Cultură.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene iese pentru prima oară în stradă. Ce vor angajații?

Un miting de protest va avea loc, în faţa MIPE, joi, între orele 15 şi 17, iar al doilea va fi vineri, între orele 12 şi 14.30, în acelaşi loc.

Citește și: Cât costă să mergi cu taxiul, Uber și Bolt în marile orașe. Cum poate ajunge un km să coste 10 lei

Potrivit Blocului Naţional Sindical, protestele sunt organizate de ”MIPE Normalitate”, sindicatul salariaţilor din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), afiliat la Federaţia Publisind şi BNS, având în vedere complexitatea muncii personalului care gestionează fonduri europene, gradul de încărcare care a crescut în 2023 comparativ cu anul 2019 de şase ori, migrarea personalului din cauza volumului mare de muncă, multiplelor sarcini care exced fişei postului (ex.: lungile discuţii purtate cu beneficiarii proiectelor pentru a soluţiona problemele şi a continua fluxul în vederea atragerii fondurilor europene), pentru a putea păstra personalul pregătit în MIPE, ”personal care a reuşit să obţină o absorbţie istorică de 96%, rezultat foarte important pentru întreaga ţară”.

Citește și: VIDEO Taximetriştii, protest faţă de Uber: Vom ieşi în fiecare seară

Angajaţii MIPE solicită stabilirea nivelului de salarizare în funcţie de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupaţională de Funcţii Bugetare ”Administraţie”, aşa cum a solicitat Comisia Europeană în repetate rânduri.

Ei mai cer reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile şi desfăşoară activităţi cu caracter complex şi special în cadrul MIPE, dar şi rezolvarea solicitărilor existente privind condiţiile deficitare în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii MIPE, inclusiv în teritoriu.

”Blocul Naţional Sindical menţionează că salariile angajaţilor MIPE sunt susţinute majoritar din sursă externă, printr-un efort al Comisiei Europeane de a păstra personalul bine-pregătit în sistem”, arată sindicaliştii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te