Cum poți face rost de 50$ pe seară închiriindu-ți apartamentul? Ce documente trebuie să ai?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.04.2024 - 19:02
Cum poți face rost de 50$ pe seară închiriindu-ți apartamentul? Ce documente trebuie să ai? foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Proprietarii de apartamente pot obține venituri suplimentare din închirierea locuinței însă legislația din România a impus noi reguli în desfășurarea acestor tipuri de activități.

SHARE

Noile reglementări ale Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) privire la regulile de închiriere a locuințelor în regim hotelier impun ca persoanele fizice care doresc să închirieze spațiul lor în scop turistic prin intermediul platformelor precum Booking, Airbnb sau alte platforme similare să obțină în prealabil acordul vecinilor.

Această măsură vine ca o protecție suplimentară a celor care vor închiria spațiul și în același timp, după cum afirmă și Traian Bădulescu, consultant în turism.

Cum poți face rost de 50$ pe seară închiriindu-ți apartamentul? Ce documente trebuie să ai?

„Fiind un spațiu de închiriat este normal să fie așa deoarece aceste unități sunt și ele clasate în regim hotelier și nu mi se pare nimic anormal din acest punct de vedere.”, conform Termene.ro.

Aceste modificări sunt parte a eforturilor de reglementare a sectorului turistic și de protejare a intereselor atât ale proprietarilor de locuințe, cât și ale utilizatorilor și vecinilor.

Citește și: Un sat din Spania a ajuns să coste cât un apartament în București. Are zeci de case și facilități

Eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice devine astfel un proces mai riguros, în care sunt implicate și asociațiile de locatari/proprietari, asigurându-se astfel o mai bună gestionare a activităților turistice și o conviețuire mai armonioasă în cadrul comunităților locale.

„Este adevărat că fenomenul Airbnb a câștigat popularitate și în țara noastră și într-adevăr, putem privi acest trend ca pe un fenomen în creștere.

Cu toate acestea, din perspectiva mea, îi sfătuiesc pe turiști să aleagă unități de cazare clasificate, deoarece acolo există un cadru formalizat pentru rezolvarea eventualelor nemulțumiri sau probleme.

Deși și în cazul platformelor precum Airbnb sau Booking se pot depune plângeri, consider totuși că a te caza la unități clasificate este o opțiune mult mai sigură și indicată”.

Reglementarea cazărilor în regim hotelier, o politică la nivelul UE

În urmă cu o lună, Uniunea Europeană a adoptat un nou Regulament cu privire la colectarea și schimbul de date între platformele de închiriere și autorități.

Acesta are ca scop principal creșterea transparenței într-un sector care a cunoscut o dezvoltare rapidă, în special în timpul pandemiei, și care a funcționat adesea fără reglementări clare.

Citește și: FOTO Cu banii pe un apartament în București cumperi un sat în Spania. Are cramă

Datele europene relevă că în verile anilor 2020 și 2021 închirierile pe termen scurt au depășit nivelul din 2018, iar în vara anului 2022, acestea au înregistrat o creștere spectaculoasă de 138% față de aceeași perioadă din 2021.

Oficialii Uniunii Europene subliniază că scopul regulamentului nu se limitează la reducerea numărului de listări ilegale, ci și la consolidarea încrederii consumatorilor.

În plus față de cerințele impuse platformelor de rezervări, care vor trebui să afișeze în mod clar numerele de înregistrare ale unităților de cazare, autoritățile vor trebui să contribuie la crearea unui portal digital unic care să centralizeze toate informațiile de la platformele de închirieri.

Persoanele care doresc să închirieze locuințe în regim hotelier prin intermediul platformelor online vor trebui să respecte o serie de cerințe, iar în urma acestora vor primi un număr de identificare unic.

Citește și:  O pensionară de 75 de ani, victimă unor escroci prin metoda „Accidentul”. Aproape 10.000€ prejudiciu

Pe de altă parte, autoritățile vor avea posibilitatea să solicite platformelor online eliminarea apartamentelor care nu dețin un număr de înregistrare valid.

Acest regulament va clarifica aspectele pentru toți proprietarii care își închiriază apartamente. În trecut, platformele de închirieri susțineau că nu le revine lor responsabilitatea de a verifica clasificarea apartamentelor, transferând această sarcină autorităților, care, la rândul lor, argumentau că nu dispun de resurse suficiente pentru inspecții.

Apartamentele și garsonierele închiriate vor fi clasificate ca și camerele de hotel

Conform unei propuneri a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), autoritățile plănuiesc să introducă schimbări pentru a reglementa promovarea unităților de cazare neclasificate.

Această propunere vizează îmbunătățirea procesului de acordare a certificatelor de clasificare, obligatorii pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt și valabile timp de doi ani.

Citește și:  Aproape 46.000 de lei, ”storși” de trei escroci de la o femeie de 85 de ani. Atât costa ”operația”

În conformitate cu această propunere, cei care nu dețin certificat de clasificare vor fi susceptibili la amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei. De asemenea, promovarea acestor unități de cazare prin diverse mijloace de comunicare, inclusiv pe platforme online și rețele de socializare, va fi sancționată cu amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Platformele de intermediere a serviciilor de cazare, precum Airbnb sau Booking, vor fi interzise să promoveze sau să faciliteze serviciile unităților care nu sunt certificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te