Cum au donat familiile Vărzariu și Meinhart o bibliotecă Lieului I.L. Caragiale în regimul Ceaușescu

DE Mugur Vărzariu | Actualizat: 01.01.2024 - 14:17
Nicolae Vărzariu (90 de ani), Mugur Vărzariu si Aron Vărzariu în biblioteca liceului IL Caragiale, donată de familiile Vărzariu și Meinhart în 1985 Foto: Mugur Vărzariu
Nicolae Vărzariu împreună cu directorul adjunct dezvelesc placă comemorativă de la intrarea în biblioteca liceului IL Caragiale, donată în 1987 Foto: Mugur Vărzariu
Nicolae Vărzariu împreună cu nepotul său, Aron Vărzariu, lângă placă comemorativă din fața bibliotecii liceului IL Caragiale Foto: Mugur Vărzariu
Nicolae Vărzariu în curtea liceului IL Caragiale cu prilejul marcării de către instituție a actului de donare a bibliotecii în anul 1987 Foto: Mugur Vărzariu

Două familii, Vărzariu și Meinhart, hotărau, în plin regim comunist, să doneze o bibliotecă din lemn masiv Liceului I.L. Caragiale din București, acolo unde învățau copiii lor. Gestul celor doi a pus presiune pe proprile familii, a fost făcut cu sacrificii.

SHARE

Auzisem despre donațiile făcute unor mari universități de către diverse familii cu tradiție. Tuturor părinților care merg împreună cu copiii să viziteze și să aleagă viitoarea unitate de învățământ, li se face un tur, din care niciodată nu lipsește povestea facilităților donate de diverși binefăcători.

În occident, cei mai mulți dintre aceștia au fost magnați cu renume. Școlile și univesitățile se mândresc cu aceste donații. 

În cu totul alt context, familia mea, o familie normală, a făcut ceva asemănător. S-a întâmplat în anul 1987. Eram pe atunci elev al liceului I.L Caragiale.

Gestul părinților mei și al familiei Menhart are însă o semnificație și mai puternică deoarece s-a petrecut în lagărul comunist, într-o perioadă în care cei mai mulți trăiau după îndemnul “fiecare pentru el”.

În acea perioadă, gestul celor doi a pus presiune pe proprile familii, a fost făcut cu sacrificii. 



După ce a vizitat liceul și a văzut starea deplorabilă în care se găsea biblioteca, tatăl meu, Nicolae Vărzariu, a avut o discuție cu directoarea liceului, pe atunci doamna Mihai și a luat hotărârea să doteze liceul cu o bibliotecă pe măsură.

Am amintit-o pe doamna Mihai pentru că deși eram în comunism, nu i-am adresat niciodată apelativul “tovarășa”. O doamnă rămâne o doamnă indiferent de timpurile pe care le trăiește. 

Împreună cu un coleg de-al său, Andrei Menhart, care și el avea fiul tot la același liceu, au conceput, executat, montat și plătit biblioteca care și azi deservește liceul. A fost construită să facă față testului timpului.

Recunoaștere la a treia generație

În anul 2022 printre mai multe propuneri prin propuneam să ajut liceul am inclus și istoria bibliotecii cu rugămintea că după mai bine de 37 de ani, gestul celor doi să fie recunoscut de liceu, așa cum este normal, prin montarea unei plăci comemorative.

După ce am primit aprobarea din partea doamnei directoare Andreia Bodea, în noiembrie 2023 cu ocazia festivităților prilejuite de ziua națională a României, liceul I.L. Caragiale a organizat un eveniment de dezvelire a plăcuței la care a participat atât tata, cât și clasa la care învață fiul meu.



Bunul meu tată, care a împlinit 90 de ani, nu și-a dorit niciodată această recunoaștere. A fost ideea mea, ideea unui copil care a dorit să își cinstească părintele pentru un gest pe care nu l-a mai făcut nimeni. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te