România are o șansă istorică de a se dezvolta. În ce domenii pot fi accesate fonduri de la UE?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.04.2024 - 17:22
România are o șansă istorică de a se dezvolta. În ce domenii pot fi accesate fonduri de la UE? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

România are șansa de a face investiții în școli, spitale și drumuri cu bani de la Uniunea Europeană.

SHARE

Fostul comisar european pentru politica regională, Corina Crețu a subliniat că a treia cerere de plată pe PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, a fost depusă de România în luna decembrie 2023 şi că nici până la ora actuală nu a fost aprobată, deşi termenul prevăzut în regulament pentru evaluare a expirat la 15 februarie.

"În cadrul Consiliului ECOFIN, miniştrii economiei şi finanţelor din statele UE au ajuns la un acord cu privire la faptul că fondul de redresare post-pandemie, denumit şi NextGenerationEU, nu va fi extins dincolo de anul 2026.

România are o șansă istorică de a se dezvolta. În ce domenii pot fi accesate fonduri de la UE?

Acest lucru înseamnă că toate proiectele din PNRR trebuie implementate până în acel an, iar fondurile alocate să fie cheltuite (...).

PNRR-ul este o şansă istorică pentru România şi sper din tot sufletul să nu ne trezim în 2026 că nu am folosit banii alocaţi şi că trebuie să îi trimitem înapoi la Comisie", afirmă eurodeputatul Corina Creţu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"În prezent, am încasat din PNRR aproximativ 9,4 miliarde de euro, aflându-ne într-un grad de 32% de încasare.

Citește și: Ministrul Culturii recunoaște că România stă foarte prost la reabilitarea clădirilor istorice

 În anul 2024, printre investiţiile şi reformele care ar trebui să aibă loc se numără: dotarea a 75.000 de săli de clasă cu mobilier, 1.200 de autobuze electrice pentru transportarea elevilor, 10.000 de laboratoare de ştiinţă, cel puţin 25 de spitale publice vor beneficia de echipamente şi materiale care contribuie la reducerea riscului de infecţii nosocomiale, investiţii în 25 de unităţi de terapie intensivă, iar 50% din investiţiile în infrastructură feroviară şi rutieră trebuie finalizate", a menţionat europarlamentarul.

Citește și: Peisaj dezolant și șantier aproape pustiu pe A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta. Se riscă banii din PNRR

Corina Creţu a precizat că, în anul 2022, când se negocia în Parlamentul European Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, a depus amendamente care să prelungească termenul de implementare a banilor din PNRR până în 2026, termenul iniţial propus de Comisie fiind 2025.

"Am făcut acest lucru, deoarece, încă din perioada când gestionam fondurile europene în calitate de Comisar, cunoşteam lentoarea implementării proiectelor din anumite State Membre, printre care şi România", a mai scris europarlamentarul Corina Creţu, în postarea menţionată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te