Propagandiștii Kremlinului la București. De la Năstase și Severin, la Puric și Anamaria Prodan

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.03.2022 - 10:27
Alexandr Dughin este ideologul regimuli de la Kremlin - Foto: caleaeuropeana.ro
Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu
Adrian Severin - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Mădălin Ionescu - Foto: Facebook
Dan Puric
Diana Șoșoacă - Foto: INQUAM PHOTOS/ George călin
Mihai Lasca - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Călin Georgescu - Foto: Facebook
Daniel Ghiță
Iulian Capsali - Foto: INQUAM PHOTOS/ Liviu Albei
Ion Cristoiu
Anamaria Prodan - Foto: Facebook

Politica lui Putin a fost susținută, în trecut, dar și azi, de o serie de politicieni, personalități publice și vedete din România. Newsweek România îi trece în revistă.

SHARE

Fostul premier al României, Adrian Năstase, dar și fostul ministru de externe Titus Corlățean s-au afișat, în dese rânduri, alături de ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin. Kuzmin a propagat toate știrile false venite de la Kremlin și a lansat teorii ale conspirației în care, culmea tupeului, îi învinovățea pe ucraineni de război.

Un premier condamnat și ambasadorul rus, la taclale

Locul preferat de întâlnire cu ambasadorul rus a fost Institutul Titulescu, pe care fostul premier îl conduce. Adrian Năstase a fost premier al României în perioada 2000 - 2004.

Ulterior, Năstase a fost condamnat la pedepse însumând 6 ani de închisoare. A fost privat de libertate mai puțin de jumătate din această perioadă.

El a fost reabilitat anul trecut, poate candida și poate fi ales în funcții publice. Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federației Ruse în România, au organizat, pe 11 aprilie 2017, la Casa Titulescu, simpozionul internațional: „Securitate Europeană și Regională: contribuția României și a Rusiei la consolidarea unui climat de încredere în zona Mării Negre“.

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin - Foto: INQUAM PHOTOS/ Bogdan Dănescu

 „La simpozion au fost prezente personalități din lumea academică, economică si diplomatică, reprezentanți ai unor instituții academice de prestigiu din România și din Rusia.

Simpozionul a fost moderat de Președintele Fundației Europene Titulescu, Adrian Năstase, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse în România“, potrivit prezentării.

Corlățean, în primul rând alături de Kuzmin

Printre vorbitori s-a aflat și Titus Corlățean, senator. Acesta a avut un discurs despre: „Poziții convergente și divergente – Diferite modalități de gestionare a relațiilor bilaterale dintre România și Rusia în viitor“. Corlățean a fost și ministru de Externe.

În poza care marchează finalul evenimentului, în primul rând sunt Corlățean, Năstase și Kuzmin. 

Un alt vorbitor a fost Oleg Barabanov, director adjunct pentru cercetare științifică al Institutului de Studii Europene din cadrul Institutului de Relații Internaționale de Stat din Moscova, de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. El a vorbit despre „Securitatea europeană în noua strategie de politică externă a Rusiei“. 

Fostul premier a continuat să promoveze viziunea ambasadei ruse și în octombrie 2017. Fundația Europeană Titulescu și Ambasada Federației Ruse în România a organizat conferința: „Dilemele Europei. Viitorul relațiilor dintre România și Rusia“. 

„A fost o dezbatere foarte interesantă despre diferitele modele de ordine mondială, despre relațiile interne din Uniunea Europeană, despre Brexit, dar și despre relațiile romano-ruse și nevoia unui dialog  pe diverse subiecte controversate“, au spus organizatorii. 

Vizita, întoarsă – la Moscova 

Adrian Năstase s-a deplasat în Rusia, unde, „în data de 16 martie 2018, un grup de experți și profesori români – o delegație a Fundației Europene Titulescu condusă de Adrian Năstase s-a deplasat la Mosova pentru a participa la o conferință cu tema Buna vecinătate în relațiile internaționale, cu privire specială asupra relațiilor româno-ruse...“, potrivit informațiilor de pe pagina institutului Titulescu.

Vecinătatea este, astăzi, atât de „bună“, încât Putin a amenințat România cu represalii dure dacă va permite aterizarea avioanelor ucrainene.

Tovarășul Dughin, la București 

Ideologul regimului de la Kremlin, Aleksandr Dughin și-a lansat acum cinci ani, la București, volumul „Destin eurasianist“. La acea vreme, Dughin avea interdicție de intrare în Statele Unite ale Americii și în Canada. În România, a fost coadă la autografe.

„Oricum ar fi, Aleksandr Dughin este un personaj interesant. Mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti.

Alexandr Dughin este ideologul regimuli de la Kremlin - Foto: caleaeuropeana.ro

Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geo-strategică a lumii“, scrie Adrian Năstase pe blogul său. 

Dughin susține expansiunea rusească.  Conceptul său de „eurasianism“ reprezintă mijlocul de realizare a unui vast imperiu care integrează  Rusia şi state din Europa. Putin face, în Ucraina, un pas înainte pentru aplicarea teoriilor dughiniste care, în unele medii bucureștene, au fost bine primite.

Mădălin Ionescu, alături de Peiu, Gușă și Severin

 În mai anul trecut, a avut loc o „Dezbatere excepțională despre România și Rusia: Mădălin Ionescu în dialog cu Valeri Kuzmin“. Mădălin Ionescu (foto) s-a remarcat prin teoriile conspirației lansate în timpul pandemiei COVID-19.

„Valeri Kuzmin nu ocolește nici­una din temele importante pentru români și... dacă va așteptați să urmăriți răspunsuri spectaculoase la întrebările adresate, ei bine... chiar așa va fi“, a spus Mădălin Ionescu înainte de emisiunea tv.

La final, din studio, au dezbătut interviul Adrian Severin, Cristian Diaconescu, Cozmin Gușă, Petrișor Peiu. Mădălin Ionescu a fost prezentator de emi­siuni de cancan și crede că „Putin joacă la un nivel mare“.

Ionescu spune că el știe adevărul despre statul „prie­ten“ Ucraina. Ghilimelele îi aparțin. 

Severin: Ce nu i se poate reproșa Rusiei 

Adrian Severin, fost ministru de Externe, condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, spune că, „în criza ucraineană nimeni nu este inocent“.

Ce spune Severin despre decizia Rusiei de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk: „Recunoașterea este un act unilateral.

Adrian Severin - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Nimeni nu poate contesta unui stat suveran dreptul de a recunoaște alt stat. După cum nimănui nu i se poate reproșa faptul că nu a recunoscut actul de autodeterminare a unui popor.

Spania nu a recunoscut Kosovo“. „Atunci când nimeni nu este vinovat, toți sunt vinovați“, spune Severin. O teză foarte convenabilă pentru Rusia cea agresoare.

Puric: Să ne unim cu Rusia în numele creștinismului 

Dan Puric (foto) nu mai are nicio busolă atunci când vede rădăcini creștine comune. El ignoră crime, dezastre umanitare, dacă acestea sunt comise de „frații“ ortodocși.

 „Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că, dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină...

Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice“, a spus Puric, potrivit portalului
katehon.com. 

Șoșoacă, la dineul de la ambasada rusă

Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă a fost prezentă la Ambasada Federației Ruse din București la recepția oficială cu ocazia sărbătorii naționale, Ziua Rusiei.

Diana Șoșoacă - Foto: INQUAM PHOTOS/ George călin

Fotografiile de la recepție o arată fericită alături de Dragoș Dumitriu, redactor la Sputnik România.

În aprilie, ea a anunțat că își cere scuze Ambasadei Rusiei în urma unui protest organizat în fața acestei reprezentanțe diplomatice, legat de masacrul de la Fântâna Albă. Șoșoacă este cea mai „pe față“ apărătoare a politicilor lui Putin.

Lasca, parlamentarul AUR care se vrea haios

Un alt putinist este parlamentarul independent (ex-AUR) Mihai Lasca. Într-o postare care se vrea haioasă dar ajunge oribilă el scrie: 

„Luptătorul pe tocuri Vladimir Zelenski este președintele Ucrainei.

El luptă ca o felină (cu poșeta) pentru țara lui, ascuns într-un buncăr de stăpânii globaliști. Misiunea lui de actor în acest film al războiului este de a-și juca cât mai bine rolul de erou salvator“. 

Mihai Lasca - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Și continuă: „România trebuie să rămână neutră în acest conflict din Ucraina iar trădătorii din conducerea țării noastre să nu acționeze la ordinul factorului extern în numele și detrimentul Poporului Român! România nu trebuie să se subordoneze nimănui!“

Asta în condițiile în care tocmai lipsa de apartenență a Ucrainei la UE și NATO a transformat-o într-o pradă singuratică a lui Putin.

Premierul AUR: Scutul de la Deveselu este o rușine

Propunerea de președinte de onoare al AUR nu își ascunde orientarea sa politică pro-rusă. 

„Vladimir Putin este un om care-și iubește țara. E o persoană care, din punctul meu de vedere, cunoaște foarte bine unghiurile diplomatice, le stăpânește și este înconjurat de foarte buni profesioniști.

Nu am legături cu Rusia și nu am primit sprijin… Trebuie să te ai bine cu toți vecinii. În rest, trebuie să te ai bine cu toate puterile mari ale lumii: China, Sua, Rusia“, a spus Georgescu. 

Călin Georgescu - Foto: Facebook

Acesta a mai susținut că „Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare“. 

Scutul de la Deveselu este cea mai eficientă armă de pe teritoriul României împotriva unei posibile agresiuni a Rusiei. 

Ghiță, supărat pe refugiați

Parlamentarul Daniel Ghiță (foto) acuză România că își cheltuie banii pe refugiații ucraineni: „Austria nu primește refugiați. Ungaria doar 1%.

Refugiații vor rămâne  pe teritoriul României cam  3 ani, până pot primi azil în altă țară? Cine suportă aceste costuri imense?

Copiii refugiaților trebuie sa meargă la școală, au nevoie de doctori, asigurare de sănătate, bani pentru hrană, locuințe. Cine plătește ?

Pentru seniorii și copiii  României nu aveam bani, niciodată. Pentru refugiați de unde avem?“. Același populism primitiv obișnuit la fostul bătăuș.

Capsali și obsesia globalistă

Iulian Capsali, anti-vaccinist și unul din cei care propagă știri „după ureche“ sau după interese spune că Putin are intenții bune și vrea să destructureze conducerea globalistă (o eternă obsesie a lui Capsali) de la Kiev.

„O imensă coloană de blindate a ajuns la marginea orașului Kiev și vor fi puse în dispozitiv, forțând o demisie a actualei puteri.

Iulian Capsali - Foto: INQUAM PHOTOS/ Liviu Albei

Kremlinul vrea să înlocuiască actualele marionete globaliste cu propriile lor marionete, care să asigure Rusia că vor rămâne în zona lor de influență și nu vor intra în structurile euro-atlantice“, zice Capsali.

Până la urmă, coloana de blindate a tras în civili și locuințe.

Cristoiu îl plânge pe „chiaburul“ Putin 

În stilul său conspiraționist din ultimii ani, Cristoiu deplânge faptul că Putin a devenit demonul, iar Zelenski joacă rolul de înger. Totul prin complicitatea presei.

„De la începutul războiului, televiziunile de ştiri au fost rechizi­ţionate. Ele nu sînt instituţii de presă, ci instrumente de propagandă amintind de Scînteia din anii stalinismului românesc.

Chiaburului i-a luat locul Vladimir Putin. Ţăranului sărac, purtînd în buzunarul de la piept carnetul roşu de partid şi sub braţ Cursul scurt al lui Stalin i-a luat locul Volodimir Zelenski“, zice „maestrul“ Cristoiu (foto). 

Tovarășul lui Cristoiu de jurnalism adevărat (ca pe vremuri), Cornel Nistorescu ne asigură că nu pleacă din țară pentru că războiul e exagerat de actualii jurnaliști care nu mai sunt la fel de buni ca pe vremea sa (o idee de care nu s-a săturat încă). 

„Nu mai suport să aud voma asta de pesimism, nenorocire și pericol. O stoarcere de lacrimi și văicăreli, cu jurnaliste care se lasă încălecate de copii, care se fac mereu că dau o mînă de ajutor la război, cu știri gonflate despre morți care, de fapt, au supraviețuit, arme termo-barice, butonul bombei atomice mai ceva ca un pix în mîna unui mort, drame, fantasmagorii și, mai ales, comentarii cretine de jurnaliști săltați și de jurnaliste intrate în priză ca aparatele de stors lacrimi și suspine“, spune Nistorescu. 

Anamaria Prodan. Atac pe flancul vedetelor 

Rusia încearcă să câștige imagine apelând la vedete autohtone. În plin conflict, Anamaria Prodan s-a fotografiat alături de ambasadorul Kremlinului la București, Valeri Kuzmin.

„Domnul ambasador și soția sunt minunați“, a spus Anamaria Prodan, una dintre cele mai mediatizate „vedete“ de la noi.

Anamaria Prodan - Foto: Facebook

Și Oana Lovin cere neutralitatea și emite teorii ale conspirației potrivit cărora România va fi condusă din afară în caz de război, pierzându-și suveranitatea, independența.

E aceeași retorică folosită în discursurile despre inexistența COVID-19. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te