Mii de pelerin nevaccinaţi au fost opriţi la intrarea în Iași. Doar până dimineață

DE Andrei Mocanu | 10.10.2021 - 14:42
Mii de pelerin nevaccinaţi au fost opriţi la intrarea în Iași. Doar până dimineață. Foto Ziarul de Iași

Prima noapte de rugăciuni şi restricţii pentru pelerinii care au venit din restul ţării la Iaşi să se închine la moaştele sfintei Parascheva.

SHARE

Cei nevaccinaţi au fost opriţi la intrarea în oraş. Au stat în maşini şi autocare până în zori, când se ridică restricţiile de noapte din localităţile cu incidenţă mare a cazurilor de covid.

Sute de pelerini așteptau la rând, la Catedrala Mitropolitană. Fiind zile libere, au venit mulți crediciosi din alte județe, chiar de la sute de kilometri distanță.

Citește și: Toate județele, roșii de COVID, cu excepția Harghitei și Covasnei. Incidența pe țară: 7,29 la mie | Newsweek Romania

Mulți pelerini au fost opriți la intrarea în oraș și abia dimineață au mers la catedrala. Vorbim despre cei nevaccinati, care nu pot circulă între orele 20 și 5 în localitățile carantinate.

Carantină de weekend s-a instituit și în Iași, unde incidența cazurilor noi de covid se apropie de 9 la mia de locuitori. Restricțiile de circulație sunt doar pentru persoanele nevaccinate și nu e clar dacă se vor aplica și la finalul săptămânii viitoare, când se încheie pelerinajul.

„M-am vaccinat şi am venit la Iaşi cu speranţă şi credinţă"

În alţi ani în care nu trăiam sub ameninţarea pandemiei, până la ora aceasta, cele 150 de autocare din Voluntari erau venite şi plecate cu cei circa 6.000 de pelerini plimbaţi de primar până în capitala Moldovei.

Oamenii pe care i-am întâlnit la rând au venit din mai multe locuri din ţară, dar mai mulţi dintre ei au spus că erau pe punctul să nu se pornească anul acesta spre Iaşi. Maria, o femeie de 52 de ani din Hunedoara, a venit la Iaşi împreună cu doi copii, de 5 şi 8 ani. Aceasta spune că nu a mai fost de patru ani la pelerinaj la Iaşi şi că a decis să vină tocmai pentru că s-a vaccinat, scrie Ziarul de Iași.

 „E decizia fiecăruia să facă ce vrea, eu m-am vaccinat, lucrez la şcoala din sat şi am văzut că toţi profesorii s-au vaccinat aşa că m-am dus şi eu. De asta am şi venit acum la Iaşi, cu încredere, speranţă şi credinţă", spune femeia, aşezându-şi masca corect pe faţă.

Credincioşii spun că nu se tem de boală, ci de Dumnezeu

Maria e însă un caz destul de rar în rândul de pelerini veniţi în prima zi la Iaşi, iar câţiva dintre oamenii din jur o ascultă povestind cu sprâncenele ridicate. Sunt şi pelerini veniţi care-şi urlă năduful pe "boala care nu există" şi pe „invenţii care nu sunt de la Dumnezeu, ci de la diavol", urmăriţi de camere TV şi de microfoane.

Dar majoritatea sunt temători. Unii de boală, alţii că o să fie judecaţi că vorbesc despre ea. Două femei mai tinere, de 40-50 de ani, vorbeau despre "COVID-ul ăsta care apare peste tot numai când începe şcoala şi trebuie mers la biserică", însă când le-am întrebat dacă se tem venind la Iaşi, s-au ferit să răspundă direct.

„Ne temem de Dumnezeu şi venim la El să cerem iertare, prin sfinţii lui, cum e Sfânta noastră Parascheva, de aceea am venit aici", a spus una dintre ele, mai tânără, care a ţinut masca în barbă până când un jandarm i-a atras atenţia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te