Copii „disciplinați” cu electroșocuri la Liceul Special din Oradea: „Tati, tati, curentul, poliția”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.11.2018 - 13:37
Ionuţ şi tatăl său. Fotografie din arhiva familiei Muşat

Tatăl unui copil cu autism și un alt elev de la Liceul Tehnologic Special din Oradea au povestit, pentru Newsweek România, cum copiii cu dizabilități care învață acolo sunt „disciplinați” cu electroșocuri. Fosta conducere a liceului și CJ Bihor neagă acuzațiile.

SHARE

Liceul Special „George Barițiu” din Oradea este în mijlocul unui scandal de la începutul săptămânii trecute, după ce senatorul USR Vlad Alexandrescu a depus o plângere penală la Parchetul Oradea, în care a semnalat că copiii cu dizabilități care învață acolo și dorm în internat ar fi fost agresați cu electroșocuri. În urma unei anchete, Inspectoratul Școlar Bihor i-a destituit din funcții pe directorul Tiberiu Sîncelean și pe directoarea adjunctă, Mariana Șandor.

„Eu îl aduceam de la școală ca pe o zebră!”

De când Ionuţ a început şcoala, în septembrie, în fiecare vineri, tatăl său l-a luat acasă cu vânătăi pe corp. Ionuț are 17 ani și învață, din toamna acestui an, la Liceul Special Nr.1 George Barițiu din Oradea. Cinci zile pe săptămână, el stă la internat, iar weekendurile și le petrece cu familia. Ionuț are autism și este în clasa a IX-a.

„De când a început școala, în fiecare vineri, l-am văzut vânăt, lovit”, a povestit Nicolae Mușat-Haragoș, pentru Newsweek România. Încă din 5 septembrie, bărbatul a cerut conducerii școlii explicații în legătură cu starea fiului său, însă i s-a transmis că băiatul „s-a împins” și că, dacă vrea, poate să stea cu el la școală în fiecare zi. Când a cerut să vadă imaginile înregistrate pe camerele video, a fost refuzat, a mai spus Nicolae Mușat-Haragoș. 

„S-a împins, dar unde sunt camerele? Unde sunt supraveghtorii? Mă sunau alți copii și-mi spuneau copiii: erau lăsați să fumeze în camere, să consume tot felul de alcooluri. Să văd pe cameră! L-am adus o dată (vânăt, n.red.), înțeleg că s-a lovit o dată, dar şi a doua oară?! Apoi aud cu violul. Apoi, mă suna copilul și-mi plângea în curtea școlii - «tati, tati, curentul, poliția». El nu distinge că e jandarm, că e polițist, i-a văzut cu uniformă și cu bastoane. Câtă minte pot să aibă niște oameni care sunt puși acolo pentru a ne educa copiii, pentru a-i sprijini, a-i ajuta, care pentru corectarea copiilor să cheme o firmă de pază?! În loc să aduci logopezi, psihiatri, psihologi, care să lucreze cu copiii? Nu să-i traumatizezi, să-i bați! Ce proces educațional, fizic, psihic și emoțional va avea copilul meu prin traumele care i s-au adus? Cum să se dezvolte?”, a acuzat tatăl lui Ionuț, cu o voce amară. Inițial, bărbatul nu a înțeles la ce se referă copilul său, însă, după ce a vorbit cu alți elevi din școală, și-a dat seama despre ce vorbea Ionuț și a depus o plângere la inspectorat. 

„Pentru ei, copiii sunt niște rebuturi, niște «ciurucuri», după cum a spus fostul director, Tiberiu Sîncelean (într-o declarație pentru ziarul local Bihoreanul, pe care o puteți citi aici ). Sunt niște obiecte, iar dacă părinții comentează, sunt hărțuiți. Eu îl aduceam de la școală ca pe zebră”, a mai spus Nicolae Mușat-Haragoș.


După destituirea conducerii, firma de pază și protecție nu a mai fost văzută în școală. „De două-trei zile, nu mai sunt probleme. Dacă nu se schimbă nimic, într-un an îl retrag. Nu-mi fac legea singur”, a adăugat bărbatul. 

Nicolae Mușat-Haragoș a mai povestit reporterului Newsweek România că a depus plângeri și la școala Tileagd, unde Ionuț a făcut gimnaziul. Acolo, a depus plângeri la Ministerul Educației și ISJ Bihor, iar un pedagog a fost găsit vinovat de neglijență în serviciu. 

„Pe un coleg l-a electrocutat în fața mea” 

Ionuț A. are 19 ani și este în clasa a XII-a, la horticultură, la Liceul Special Nr. 1. El a povestit reporterului Newsweek România cum a fost amenințat că va fi electrocutat și cum i-a văzut pe alți colegi ai săi electrocutați de paznici, iar „pedagogii văd, dar nu fac nimic”. Ionuț A. vrea să-și continue studiile la seral și apoi să devină controlor de tramvai. 

Băiatul a povestit prin ce a trecut și ce a văzut în școala unde învață de doi ani dintr-o suflare, amintind orele, zilele și numele celorlalte persoane care au fost de față. El a mai spus că la școala unde a învățat înainte a fost bătut de pedagogi și că, din acets motiv, îi este frică să mai doarmă în internat și face naveta Bratca-Oradea. Ionuț A. a vorbit și despre mâncarea proastă care li se dă copiilor, dar și despre faptul că fosta directoare a școlii se purta frumos cu elevii, le dădea „mâncare bună și era curat”. Reporterul Newsweek România a eliminat din interviu numele pedagogilor amintiți și va cere un nou punct de vedere Liceului Special. 

„Eram într-o zi la ore, la ora de practică și eram în timpul pauzei, mă plimbam prin curtea școlii. Portarul zice către mine «Du-te dracului, nu te mai plimba!». Atunci s-a ridicat un domn de la Pază și Protecție și zice către mine: «Nu mai comenta, că scot electroșocul la tine și te electrocutez». A scos electroșocul la mine, a arătat culoarea neagră și eu am făcut o panică și mi-a crescut tensiunea, am ajuns la cabinet, la doamna asistentă, care mi-a dat un calmant. Și am spus și doamnei inspectoare și domnului director și mi-au zis că se rezolvă pe parcurs. Și toate au rămas tot așa. Asta a fost într-o luni, către sfârșitul lui octombrie. Nu numai pe mine m-a amenințat cu electroșocul, ci și pe un coleg de clasă al meu l-a electrocutat și l-a speriat în fața mea, când a apăsat pe el, făcea «bzzz», și a plâns și a urlat în gura mare. O doamnă pedagog a văzut. Pedagogii văd, dar ei n-au făcut nimic. Chiar este un domn pedagog, dacă un copil face o prostie, îl pune să măture toată curtea și îi dă 30 de genuflexiuni ca să facă”, a povestit băiatul

.

El a mai spus și că a fost martor la electrocutarea unui alt coleg, în internat, care a fost electrocutat la mâna dreaptă și „a zburat direct în pat”. 

Ionuț A. a mai povestit că angajații firmei de pază și protecție patrulau dimineața, la ora 07.00, la ora 11.00, apoi între orele 19.00 și 22.00, el menționând că știe acest lucru de la colegii care dorm în internat. Vineri, el a fost la școală și a spus că angajații firmei nu mai sunt în școală. 

„Asta se întâmplă la Liceul Special Nr.1”, și-a încheiat băiatul mărturia. 

De ce vor Liceul Special și CJ Bihor copiii monitorizați cu o firmă de pază

La începutul lunii octombrie, Liceul Special Nr. 1 a trecut printr-un alt scandal și o anchetă, cu un elev de 17 ani arestat pentru 30 de zile, după ce i-a obligat pe doi copii cu dizabilități mintale să facă sex oral. După declanșarea anchetei penale la Liceul Special, directorul a angajat o firmă de pază, S.C. Pază și Protecție S.R.L, au povestit Nicolae Mușat-Haragoș și Ionuț A., elev la Liceul Special. 

Cu o zi înainte de demiterea conducerii, întrebat cum comentează acuzațiile, Liceul Special din Oradea a răspuns Newsweek România transmițând punctul de vedere al Consiliului Județean Bihor. Liceul este subordonat CJ Bihor. În acel răspuns, Liceul Special nega acuzațiile de abuz și spunea că a fost angajată o firmă de pază pentru a patrula și pentru a aplana conflictele din școală. Liceul și CJ Bihor au negat că firma ar avea bastoane cu electroșocuri. 

„Pentru prevenirea oricărui tip de problemă sau a unor acte de violență, și totodată, pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște a fost încheiat un contract de prestări servicii cu o companie de profil – SC Pază și Protecție Bihor SRL. În acest contract, se stipulează că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului, poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict. Menționăm că, fiind o societate de pază, conform legislației în vigoare, în componența echipamentului aflat în dotarea celor ce efectuează serviciul nu se găsesc electroșocuri. De asemenea, facem precizarea că, în incinta unității de învățământ – hol, curte, internat -, accesul reprezentanților firmei de specialitate se face în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu. Având în vedere aceste elemente, CJ Bihor, în calitate de coorodnator al rețelei școlare cu regim special, în numele unității de învățământ, respinge acuzațiile înșirate de parlamentarul Vlad Alexandrescu pe marginea eventualelor acte de violență din Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea”, a precizat CJ Bihor, într-un comunicat remis Newsweek România.  

Marți, Vlad Alexandrescu a scris pe Facebook că „jandarmii se comport ca niște brute, intră în camerele copiilor și le aplică electroșocuri”.  Senatorul a fost criticat de CJ Bihor, dar și de Jandarmeria Oradea și Jandameria Română pentru că a târât numele instituției în acest scandal. Alexandrescu a explicat că elevii i-au vorbit despre jandarmi, nefăcând diferența între organele de forță și angajații echipei de pază, lucru pe care ni l-au confimat și părintele Nicolae Mușat-Haragoș și elevul Ionuț A. .


Miercuri, IȘJ Bihor a anunțat destituirea conducerii liceului: „Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unității de învățământ. Această decizie s-a luat în urma unei evaluări manageriale și administrative realizate la nivelul conducerii unității de învățământ. Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public, privind eventualele forme de abuz asupra Elevilor din această unitate de învățământ, precizăm că există anchete în desfășurare coordinate de către organele abilitate”.

La Liceul Special, are loc și o anchetă a DGASPC Oradea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te