Compania TAROM, salvată cu o infuzie de 95.300.000€. Rutele care nu aduc bani se închid

DE Catinca Doboș | Actualizat: 29.04.2024 - 16:26
Compania TAROM, salvată cu o infuzie de 95.300.000€. Rutele care nu aduc bani se închid. Foto: TAROM Facebook

Comisia Europeană a aprobat, astăzi, planurile României de a acorda firmei TAROM un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

SHARE

Comisia Europeană a aprobat, astăzi, planurile României de a acorda firmei TAROM, transportatorul aerian naţional deţinut de stat, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei), în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, informează Agerpres.

Citește și: Avion în care se afla Mircea Geoană, defecțiuni la decolare în Bruxelles. Ce spune Tarom?

Compania TAROM are o datorie în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei).

Bruxellesul a decis că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

TAROM își va reduce numărul de rute și de aeronave

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România. În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.

Citește și: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni, după ce un avion TAROM a fost lovit de un fulger

Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave", a declarat vicepreşedinta Margrethe Vestager, în comunicat.

Ajutorul este însoţit de garanţii pentru a limita denaturarea concurenţei pe piaţa unică, printre acestea se numărându-se reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum şi a numărului de aeronave şi menţinerea unei astfel de capacităţi reduse, limitând astfel prezenţa sa pe piaţă pe întreaga durată a perioadei de restructurare (şi anume până la 31 decembrie 2026).

Cum va folosi TAROM banii?

Tarom va folosi acești bani pentru înnoirea flotei de aeronave, optimizarea destinațiilor și politicii comerciale, aplicarea unor soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor, digitalizarea companiei și îmbunătățirea mediului IT, inclusiv a programelor de distribuție bilete și pentru acoperirea deficitului de lichiditate pentru anul 2024, conform Profit.ro.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor, relatează Agerpres.

Citește și: Lovitură dură pentru români! TAROM închide o rută intens circulată. Care sunt motivele?

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te