68 de asociații reclamă „restricționarea abuzivă” a dreptului la întrunire și protest

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 08.07.2021 - 17:28
Organizațiile neguvernamentale cer să aibă din nou dreptul de a organiza proteste și marșuri. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

68 de organizații ale societății civile consideră că menținerea restricțiilor în ceea ce privește adunările publice la maxim 100 de persoane reprezintă o măsură a abuzivă a Guvernului, menită să blocheze eventuale proteste de stradă.

SHARE

68 de organizații neguvernamentale importante au semnat o solicitare referitoare la eliminarea restricțiilor abuzive asupra dreptul la liberă întrunire în contextul prezentei situații epidemiologice, adresată Președintelui României, Guvernului, Parlamentului și instituțiilor din domeniul ordinii publice. 

„Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea asupra restricțiilor nejustificate privind organizarea adunărilor publice, menținute în prezent în starea de alertă.

În momentul de față, întrunirile sportive, religioase, culturale sau familiale, precum nunțile și botezurile, sunt permise cu numere semnificative de participanți, în timp ce adunările publice sunt în continuare limitate la 100 de persoane, într-un mod nejustificat din punct de vedere epidemiologic.

Aceleași restricții erau în vigoare în noiembrie 2020, respectiv aprilie 2021, momente de vârf ale pandemiei. În ciuda modificărilor de reglementare pentru alte tipuri de evenimente, dreptul la întrunire este desconsiderat și pus în inferioritate de autoritățile care reglementează restricțiile la nivel național într-un mod disproporționat și nejustificat”, se arată în solicitare. 

CITEȘTE ȘI: Toate aberațiile lui Pițurcă despre Euro2020: „La fotbal, cel mai frumos lucru este să marchezi”

Organizațiile care semnează apelul, active în domenii precum drepturilor omului, reprezentarea minorităților, egalității de șanse, protecția mediului și furnizării de servicii sociale, solicită un tratament proporțional și predictibil asupra limitării dreptului la întrunire.

„Având în vedere scăderea semnificativă a ratei de infectare cu COVID19 în București și în țară, considerăm necesară eliminarea restricţiei referitoare la numărul de participanţi la adunările publice prevăzut în viitoarele Hotărâri de Guvern care pot prelungi starea de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Libertatea de exprimare și libertatea de întrunire şi de asociere reprezintă drepturi fundamentale într-o societatea democratică, fiind consfinţite de art.30, respectiv art.39 din Constituţia României.

Pentru organizaţiile neguvernamentale este esenţial să îşi poată manifesta neîngrădit aceste drepturi pentru a putea creşte gradul de conştientizare asupra unor probleme sensibile cu care societatea românească se confruntă”, menționează documentul. 

Verificarea participanților, complicată

Organizațiile susțin că o eventuală hotărâre prin care organizatorii unui miting şi/sau ai unei manifestaţii publice ar avea obligaţia de a verifica dacă participanţii au fost vaccinaţi, dacă aceştia au efectuat un test PCR/antigen sau dacă au trecut prin boală ar fi o măsură disproporţionată cu implicaţii majore în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal.

O entitate privată, astfel cum este o organizaţie neguvernamentala, nu are măsurile tehnice şi organizatorice pentru a identifica autenticitatea unor astfel de documente, pe de-o parte, iar pe de altă parte, nu are dreptul de verifica date personale cu caracter sensibil referitoare la starea de sănătate a unei persoane, având în vedere ca nu este o autoritate publica ce poate avea acces la astfel de informaţii, arată semnatarii.

CITEȘTE ȘI: Toate aberațiile lui Pițurcă despre Euro2020: „La fotbal, cel mai frumos lucru este să marchezi”

„Vă solicităm ca pe de-o parte să eliminaţi prevederile legale care limitează numărul de participanţi la adunări publice la 100 de persoane, iar pe de altă parte să permiteţi organizarea marşurilor societăţii civile, precum Marşul «Împreună pentru siguranţa femeilor» sau Bucharest Pride fără a obliga organizatorii la verificarea statutului de vaccinare al participanților.

Având în vedere faptul că accesul la alte drepturi fundamentale, precum dreptul la muncă, la exercitarea religiei, accesul la servicii etc., nu sunt îngrădite de obligativitatea vaccinării sau prezentarea unui test COVID, considerăm că îngrădirea diferențiată a dreptului la întrunite prin solicitarea verificării statutului de vaccinare este o măsură discriminatorie, oneroasă, disproporționată și neconformă cu protecția datelor cu caracter personal, datele privind starea de sănătate fiind date sensibile.

Singurele măsuri legitime și proporționale sunt cele care se pot aplica unei mulțimi, anume obligativitatea măștii pentru participanți și distanțarea socială”, precizează solicitarea celor 68 de organizații neguvernamentale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te