Rafila, despre lipsa unor medicamente: România are un consum mare de antibiotice. Depindem de China

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.05.2024 - 19:21
Rafila, despre lipsa unor medicamente: România are un consum mare de antibiotice. Depindem de China - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Alexandru Rafila a declarat că Uniunea Europeană e dependentă de China în privința importurile de materie primă. Ministrul Sănătății a mai spus că în România se consumă foarte multe antibiotice, motiv pentru care bacteriile sunt mai rezistente.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri despre lipsa unor medicamente că suntem într-o situaţie mult mai bună decât multe alte ţări europene, el precizând că UE este dependentă, aproape în totalitate, de importurile de materie primă din China şi India şi îşi propune să dezvolte noi capacităţi de producţie, inclusiv prin acordarea unor ajutoare companiilor farmaceutice europene, încât dependenţa faţă de Asia să scadă şi Europa să devină cât se poate de mult capabilă să îşi producă singure aceste medicamente.

Rafila, despre lipsa unor medicamente: România are un consum mare de antibiotice. Depindem de China

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat la Digi24 de ce românii nu mai pot să cumpere la fel de uşor antibiotice din farmacii, el precizând că această practică este prezentă în foarte multe ţări din UE, în marea majoritate.

”Există o corelaţie directă între consumul de antibiotice şi bacteriile multirezistente. Ţările din nordul Europei, care consumă foarte puţine antibiotice (..) au foarte puţine infecţii cu bacterii multirezistente în timp ce sudul, România, Grecia, Cipru, chiar şi Italia, au consumuri mari de antibiotice şi implicit şi o rezistenţă mare, bacterii multi-rezistente”, a declarat ministrul Alexadru Rafila.

Despre lipsa de medicamente şi scumpirea unor medicamente, ministrul a arătat că toate ţările se confruntă cu acest aspect.

Citește și: Ce pensie va avea președintele Klaus Iohannis? „Are indicele cel mai mare în grilă”

”Eu cred că suntem într-o situaţie mult mai bună decât multe alte ţări europene. (..) Noi am trecut cu bine, aş spune, cel puţin anul trecut, când au fost discuţii despre antitermice sau antiinflamatorii sau unele antibiotice simple, gen amoxicilină. Toate ţările se confruntă cu acest lucru, pentru că România este parte a UE, care la rândul ei este dependentă, aproape în totalitate, de importurile de materie primă din China şi India, care se aduc cu mai mare dificultate”, a spus Rafila.

El a precizat că şi costurile sunt mai mari, inclusiv la transport, odată cu scumpirea combustibililor, şi acest lucru se reflectă şi în industria farmaceutică.

”Sunt foarte multe produse care practic nu mai sunt rentabile pentru companiile producătoare şi trebuie găsit un echilibru între nevoia de a avea aceste produse pe piaţă şi preţul acestor produse”, a menţionat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a arătat că ”noi am majorat preţul la medicamente, anul trecut, cu un procent cuprins între 7% şi 14%, pentru medicamentele foarte ieftine”, adăugând că, dacă nu făceau acest lucru, dispăreau şi mai multe medicamente de pe piaţă.

Citește și: 1,4 miliarde pentru construcția celui mai mare obiectiv industrial din România, de după Revoluție

”UE acum îşi propune să dezvolte noi capacităţi de producţie, inclusiv prin acordarea unor ajutoare companiilor farmaceutice europene, încât dependenţa faţă de Asia să scadă şi Europa să devină cât se poate de mult capabilă să îşi producă singure aceste medicamente”, a mai explicat ministrul. Alexandru Rafila a mai declarat că noi avem 21 de fabrici de medicamente în România, iar una singură este cu capital majoritar de stat, Antibiotice Iaşi.

”Toate au această problemă a aprovizionării, pe de o parte şi vreau să vă spun că politica pe care am făcut-o noi în domeniul medicamentului a fost apreciată la nivelul european”, a subliniat Rafila.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te