Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu. Este chiar mai mult de lucru

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.05.2024 - 21:30
Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu. Este chiar mai mult de lucru - Foto: Ziarul de Iași

Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu. Este chiar mai mult de lucru în această perioadă, iar urgența devine „a doua casa” pentru mulți medici.

SHARE

În timpul sărbătorilor, ieșenii au obiceiul să se reunească în familie, să se așeze la masă și să respecte tradițiile și obiceiurile fiecărei sărbători.

Medicii și asistenții tineri prind și 80% din sărbători la serviciu. Este chiar mai mult de lucru

Cu toate acestea, nu toți au privilegiul de a petrece sărbătorile alături de cei dragi. De multe ori, angajații din sistemul medical trebuie să renunțe la aceste momente speciale pentru a-și îndeplini responsabilitățile.

Mihaela Maxim, asistent șef UPU-SMURD, afirmă că în perioada sărbătorilor activitatea în departamentele de urgență poate fi chiar mai intensă decât de obicei. La urgențe ajung mulți pacienți care au probleme cauzate de consumul excesiv de alimente sau alcool, precum și cu multe cazuri de traumatisme, inclusiv din cauza agresiunilor sau a accidentelor rutiere.

De asemenea, asistenta observă că în această perioadă există un risc crescut de accidente casnice, deoarece oamenii sunt implicați în diverse activități pentru a-și întreține casele, ceea ce poate duce la diverse incidente.

Mulți oameni doresc să-și rezolve problemele de sănătate cât mai repede pentru a se întoarce acasă la familie. Totuși, chiar dacă se prezintă la urgențe, fiecare pacient este preluat de cadrele medicale în funcție de gravitatea cazului.

„Este foarte multă activitate medicală, și chiar am observat că în această săptămână, deși altădată erau mai puține prezentări, acuma totuși avem mai multe; asta implică și prezența unui număr mai mare de personal. Însă noi suntem puțini, și atunci toată balanța de pacienți trebuie văzută de personalul care este la serviciu. Suntem și noi oameni, ne mai îmbolnăvim. Chiar zilele acestea am avut colegi care s-au îmbolnăvit și am rămas mai puțini.

E o provocare să acoperi un grafic de lucru și să faci față la așa multe prezentări și mai ales la nerăbdarea pacienților și a aparținătorilor în mod special. Statistic sunt mai mulți pacienți de sărbători decât în zilele normale, și atunci și programul nostru este normal. Însă, într-adevăr, cei care lucrează au și ei familie acasă și copii care le spun că ar vrea să stea mai mult cu ei”, ne spune Mihaela Maxim.

Urgențele, a doua casă pentru unii

Anca Hriscu lucrează ca asistent medical în cadrul UPU SMURD din 2003 și consideră acest loc de muncă drept a doua sa casă. Deși a ajuns aici dintr-o întâmplare, este convinsă că nimic nu este cu adevărat întâmplător. De mai bine de 20 de ani, oferă ajutor pacienților și, așa cum spune chiar ea, încearcă să empatizeze cu fiecare.

Acum, la 45 de ani, cu o familie și mari responsabilități, Anca este conștientă de importanța muncii sale. Știe că cei care ajung la urgențe se bazează pe ea, iar ideea de a lipsi, chiar și în zilele de sărbătoare, nu mai face parte din realitatea sa de mult timp.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te