De ce suntem un popor bolnav

DE Mihai Duță | Actualizat: 19.05.2024 - 14:53

Cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice, statul român n-are bani pentru a-i trimite pe sportivii calificați la Paris. Dar dacă vreunul va obține o medalie, sigur îi vom vedea pe mai marii țării pozându-se mândri cu el.

SHARE

Pomenile electorale sunt decontate întotdeauna de sportivi. Mereu, când e vreo criză sau când sunt alegeri, statul român, prin primul-ministru, taie bani de la sport. Mai puțin de la fotbal, că acolo nu dă bine în campania electorală.

Însă România nu se face cunoscută în lume prin fotbal, acolo unde, din păcate, am ajuns în lumea a treia, cu toate milioanele aruncate de Consiliile Județene și Primării direct sau indirect către acest sport.

Așa că Marcel Ciolacu a decis ca anul acesta, an olimpic, să mai taie niște bani din cei și așa foarte puțini investiți în sport.

Drept urmare, toate cluburile de stat au primit la începutul anului, mult mai puțini bani decât anul trecut, asta în condițiile în care toate cheltuielile au crescut. Dar tuturor li s-a promis o rectificare bugetară pe la jumătatea anului. 

Competiții există însă și până în luna iulie, așa că unele cluburi, chiar renumite, au fost puse în imposibilitatea de a se prezenta la concursuri. Vorbim, desigur, despre toate celelalte sporturi, în afară de fotbal.

România ajunge pe primele pagini ale publicațiilor internaționale prin performanțele obținute la înot, canotaj, scrimă, tenis.

Suntem cunoscuți în lume pentru Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Ilie Năstase, Simona Halep, Ana Maria Popescu, David Popovici.

Ei bine, tocmai acestor sporturi s-a găsit Guvernul României să taie din bani, pentru că, de, e an electoral, iar „ăștia” pot să alerge, să văslească, să înoate și pe bani mai puțini.

Pe de altă parte, tot electoral, politicienii anunță falnic construirea unor noi stadioane de fotbal, desigur, fără pistă de atletism, care costă de la 10 milioane de euro în plus, fiecare.

Tupeul mai marilor zilei întrece orice limită atunci când, cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice, se caută soluții pentru a trimite sportivii români la Paris.

Așa ceva este de neconceput într-o țară care se bate în piept cu creșterea economică în UE.  Această bătaie de joc nu există în Ungaria sau Bulgaria, ca să ne raportăm doar la țările față de care de ne credem mereu mai frumoși și mai deștepți.

Niciun politician român, fei ca este vorba despre președintele Klaus Iohannis, fie că e vorba de Marcel Ciolacu sau vreun alt ministru nu ar trebui să mai aibă tupeul să apară în vreo poză sau să felicite vreun sportiv român medaliat.

Cum n-au nicio fărâmă de bun simț, vor face fără probleme acest lucru.

În toate țările pe care noi le considerăm civilizate, și la al căror nivel de trai ne dorim să ajungem, sportul este o prioritate națională în special pentru că are un impact major în privința sănătății. Ivestițiile statului în sport, înseamnă un popor mai puternic și mult mai puțini bani cheltuiți în sistemele de sănătate.

Abia apoi urmează partea de imagine pe care o aduce fiecare mare campion țării sale.

Lipsa de preocupare a statului pentru activitățile sportive a dus România pe ultimul loc în privința cetățenilor care fac o formă de mișcare în timpul liber. Totodată, sistemul de sănătate românesc este unul din cei mai mari consumatori de bani de la buget, în condițiile oferirii unor servicii precare.

Performanțele mondiale ale sportivilor noștri sunt adevărate minuni și se datorează, în cea mai mare parte, propriilor eforturi. În niciun caz nu sunt rezultatele unui sistem funcțional.

Nenorocirea face ca anul olimpic să coincidă cu anul în care au loc toate alegerile în România.

Iar banii statului, de fapt ai noștri, ai plătitorilor de impozite și taxe, sunt dirijați către pomenile electorale, nicidecum în interesul oamenilor.

Și așa putem să observăm că avem politicieni bogați și sănătoși și un popor din ce în ce mai bolnav.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te