Veste bună pentru România. Flota lui Putin din Marea Neagră nu poate ataca alte țări. Care e motivul

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.05.2024 - 15:53
Veste bună pentru România. Flota lui Putin din Marea Neagră nu poate ataca alte țări. Care e motivul - Foto: Twitter

Flota de nave de război a lui Putin nu mai poate ataca sau destabiliza alte state deoarece este decimată, spune președinte le Zelenski. Putin a pierdut 22 de vase de la începutul războiului și a retras flota din Marea Neagră după numeroase pierderi.

SHARE

Rusia nu mai este capabilă să folosească Marea Neagră ca o trambulină pentru a destabiliza alte țări, iar Ucraina și partenerii săi au reușit să asigure o securitate adecvată pe mare, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său în fața Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (PABSEC) la 16 noiembrie.

Citește și: Veste excelentă. Navele de luptă și submarinele Rusiei au părăsit Marea Neagră. Care e motivul?

Protecția părții vestice a Mării Negre permite Ucrainei să folosească coridoarele de export, iar rușii fug și din partea estică, încercând să își ascundă navele de război de o flotă ucraineană de drone maritime care operează în Marea Neagră.

Rusia a folosit Marea Neagră pentru agresiunea sa împotriva Georgiei în 2008, pentru a destabiliza situația din Siria, iar după confiscarea Crimeei - în Ucraina și în întreaga Europă. Dar acum astfel de oportunități pentru Rusia au fost eliminate, ceea ce reprezintă unul dintre principalele rezultate ale acțiunilor Ucrainei și ale partenerilor săi, a declarat Zelenski.

Navele mutate periodic

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, forțele ruse din Crimeea au mutat timp de mai multe luni navele Flotei Mării Negre la Novorossiisk, în Rusia, în urma atacurilor repetate ale Ucrainei asupra activelor navale ale Moscovei din Sevastopol și din apele din apropiere.

Flota rusă a Mării Negre este din ce în ce mai puțin capabilă să exercite controlul asupra unei mari părți a Mării Negre și își mută acum activele navale dinspre Sevastopol spre partea estică a mării, a declarat Zelenski în discursul său din seara zilei de 2 noiembrie, adăugând că "succesul Ucrainei în bătălia pentru Marea Neagră este ceva care va rămâne în cărțile de istorie".

În total, potrivit Statului Major General al Ucrainei, Rusia a pierdut 22 de nave și un submarin pe parcursul războiului de amploare.

O flotă uriașă

Rusia dispune de o flotă uriașă de nave de diverse tipuri. Unele dintre ele sunt din perioada sovietică, altele au fost modernizate.

În total este vorba de 290 de unități. A fost întocmită o listă a navelor actuale ale marinei rusești din surse deschise. Există peste 290 de nave de război, submarine și ambarcațiuni de război despre care se crede că se află în serviciul activ al Marinei ruse, în rezervă sau în construcție, pe baza rapoartelor publice.

Flota Mării Negr ar însuma 54 de nave, din care 7 sunt submarine.

Citește și: VIDEO 54 de nave are Putin în Flota Mării Negre. 7 sunt submarine. Cu ce le poate distruge Ucraina?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te